NA DANAŠNJI DAN

Najbolje uloge Morgana Frimana: Bog među glumcima

Koji film ove glumačke legende vi najviše volite?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Profimedia/UNIVERSAL PICTURES ,Image: 43196892

Američka glumačka legenda Morgan Friman je rođen na današnji dan 1937. godine. Ovaj glumac je poznat po svom moćnom glasu i mirnoj pojavi. Dobio je nekoliko nagrada za životno delo, kao i Oskara za ulogu u filmu “Devojka od milion dolara”.

Friman je mnogima najpoznatiji po ulozi Boga u filmovima “Svemogući Brus” i “Svemogući Evan”. Godine 2016. bio je i narator dokumentarne serije “Priča o Bogu sa Morganom Frimanom”. Ovaj američki glumac, narator i reditelj iz Memfisa je igrao niz cenjenih uloga. Publiku širm sveta je zadivio u jednom od najboljih filmova svih vremena – “Bekstvo iz Šošenka”. Igrao je i u filmovima “Noć i dan makroa”, “Vozeći gospođicu Dejzi”, “Invictus”. Pojavio se i u mnogim popularnim filmovima i tako pokupio simpatije mnogih: “Slava”, “Robin Hud: Kralj lopova”, “Sedam”, “Velika iluzija”, “Mračni vitez”.

“Neki glumci provedu ceo život čekajući savršenu ulogu. Morgan je pokazao da je istinsko savršenstvo ono što glumac donosi bilo kojoj ulozi. Privilegija je gledati njegovu genijalnost!” navedeno je kada je glumac bio dobitnik nagrade za životno felo Udruženja filmskih glumaca.

Ovo su najbolje uloge Morgana Frimana:

5. “Sedam”

U ovom trileru glumac igra starog i iskusnog detektiva. Bred Pit i Frimen savršeno predstavljaju dve strane medalje i čine da ovaj film postane mnogo više od obične detektivske drame.

4. “Inviktus”

U filmu “Inviktus” Friman odlično igra Nelsona Mendelu. Ovo je uloga koja se javlja samo jednom u životu glumca. Dodatno je impresivno što je Mendela ično izabrao Frimana za ovu ulogu.

3. “Devojka od milion dolara”

Uloga starog boksera je ovom glumcu donela prvog Oskara i potpuno zasuženo. Friman u ovom filmu ima i ulogu naratora, pa možemo da uživamo u njegovom legendarnom glasu.

2. “Vozeći gospođicu Dejzi”

Ovaj film iz 1989. godine i dalje zadivljuje ljubitelje filma. Zanimljivo je da je ovu ulogu Friman prvo odigrao u pozorištu, a zatim je dobio zadatak da istog lika odigra na filmu.

1 . “Bekstvo iz Šošenka”

Ovaj film iz 1994. godine je mnogima omiljen, a u njemu je Friman zasijao punim sjajem. Interesantno je da je lik u knjizi opisan kao belac i Irac, međutim režiser i scenaristi su bili imperisionirani glumom Morgana Frimana i zato su mu ponudili ulogu.

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar