Svakog dana ih koristite u kupatilu, a mogu da vam upropaste kožu!

Istraživanja pokazuju da uobičajena stvar koju koristite tokom tuširanja predstavlja pravo leglo bakterija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik

Loša vest za sve ljubitelje mrežica (lufa) za tuširanje! Ta zgodna stvarčica koju koristite za piling tela, donosi vam više štete nego koristi. Ispostavilo se da sve ono zbog čega su lufe sjajne za mehaničke pilinge, u stvari ih čini pravim tempiranim bombama!

Lufa sa vašeg tela uklanja sve one mrtve slojeve kože, koji nakon upotrebe ostaju zarobljeni u njenim prepletima. Kako je istakao poznati specijalista i dermatolog, Majkl Grin, svaki put kad mrežicu pokvasimo a nakon toga je ne osušimo dobro, širimo sve one bakterije koje smo poslednji put sprali sa svog tela, odnosno, svu prljavštinu.

Da ova tvrdnja nije usamljena pokazuje i studija iz 1994. godine objavljena u Journal of Clinical Microbiology. Otkriveno je da lufe mogu preneti vrste bakterija koje izazvaju ozbiljne infekcije kože, što ih čini posebno opasnim za pacijente sa slabim imunološkim sistemom.

Foto/Freepik

Džoel  Šlesinger, specijalista dermatolog, takođe je na strani tvrdnji da je mrežica, nebitno da li je od prirodnih materijala ili plastična varijanta, poslednje što vam treba u vašoj rutini u kupatilu.

Ako dobro razmislite, vlažno okruženje tuša, raj je za klice. A upotreba lufe u osnovi omogućava bakterijama besplatan put do vaše kože.

Ako ipak ne želite da se oprostite od omiljenog “pomagala” a ne želite da je pretvorite u fabriku bacila, potrebno je da nakon svakog korišćenja učininite određene stvari.  Posle kupanja, lufu izmestite iz vlažnog okruženja tuša i obesite je negde sa dovoljno protoka vazduha kako bi se potpuno osušila. A ako promeni boju ili poprimi loš miris, odmah je bacite i zamenite novom. Takože, lufu ne bi trebalo da koristite duže od mesec dana.

SVI SPAVAMO NA NJEMU, a nismo svesni koliko je ŠTETAN po naše ZDRAVLJE

Pipate ga non stop, a niste ni svesni koliko je PRLJAV! Odvojite dnevno nekoliko minuta da očistite svoj MOBILNI TELEFON

 



Izvor: Objektiv.rs, Huffpost.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar