Smrtonosni virus PRETI da ugrozi, pa čak i IZBRIŠE čitavu populaciju ZEČEVA

Misteriozna bolest predstavlja veliku opasnost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Smrtonosni virus preti da izbriše čitavu populaciju zečeva u više država Severne Amerike.

Radi se o hemoragijskoj bolesti zečeva, koja se nedavno pojavila u zapadnim delovima SAD-a. Ako bolest nastavi da se širi, to može da našteti desetinama vrsta zečeva u SAD-u, kao i ekosistemima kojima pripadaju.

Visoko zarazna bolest nije povezana sa koronavirusom, već samo zečevi i njihove podvrste mogu da je šire jedni druge, a na ljude ova bolest ne može da pređe, prenosi CNN.

Foto/Pixabay.com

Ovaj virus može izazvati unutrašnje krvarenje i oticanje, a ono što je otežavajuća okolnost je to da se zaraza kod zečeva otkrije tek nakon njihove iznenadne smrti, navodi se u saopštenju kalifornijskog odeljenja za divljinu.

Postoje određene sličnosti između hemoragijske bolesti zečeva i Covida-19, rekao je Mat Gomper, virusolog i šef Odeljenja za ribu, divljinu i zaštitu prirode na Univerzitetu u Novom Meksiku.

Smatra se da su obe bolesti počele tako što su prešle sa jedne na drugu vrstu – u slučaju novog koronavirusa, sa šišmiša na ljude, a kod kunića, sa domaćih na divlje zečeve i obe su se proširile vrlo brzo.

Foto/Pixabay.com

Budući da je bolest nova, ekolozi i virusolozi nisu sigurni da li će bolest izazvati epidemiju u lokalnim područjima ili će se proširiti na celu Severnu Ameriku.

Nekoliko vrsta zečeva, uključujući kalifornijskog zeca, već je izuzetno ugroženo, zbog gubitka svojih staništa, a ova bolest bi mogla da doprinese njihovom potpunom istrebljenju.

NAJSLAĐA KOMPILACIJA NA INTERNETU: Bebe kunići će vam ulepšati dan (VIDEO)

Pol Makartni je kraj jedne pesme snimio samo za svog PSA? 10 stvari koje nismo znali o omiljenim LJUBIMCIMA



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar