Niste plaćali grobno mesto najmilijih? Evo ŠTA se u tim slučajevima dešava sa telima

Postoji tačna procedura za to

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
groblje
Foto/Pixabay

Tradicija koja je u našem narodu postojala decenijama, da pokojnik svoj večni mir nađe na jednom mestu, u poslednje vreme gubi trku sa vremenom. Naime, ukoliko je vaš član porodice ili srodnik preminuo pre više od deset godina, i sve vreme ste plaćali zakup, nastavićete i dalje sa plaćanjem održavanja grobnog mesta, jer u suprotnom posmrtni ostaci mogu biti izmešteni iz grobnice i premešteni u zajednički grob.

sahrana
Foto/carolynabooth/ Pixabay

Iz JKP “Pogrebne usluge” za Objektiv objašnjavaju da je zakup grobnog mesta regulisan zakonom. Za zakup, korišćenje, uređivanje i održavanje objekata na groblju, kao i za korišćenje usluga na groblju (održavanje puteva i staza, prostora između grobnih mesta, zelenila, javne rasvete, čistoće i reda i dr.), korisnik grobnog mesta plaća naknadu. Prema ovoj Odluci nosioci prava korišćenja grobnih mesta (grobova, grobnica i kaseta za smeštaj urni) dužni su da redovno plaćaju godišnju naknadu za zakup grobnog mesta, korišćenja, uređenje i održavanje površine groblja.

Dodaju da rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu iznosi 10 godina, a posle ovog perioda korisnik grobnog mesta – porodica, srodnici, mogu da ga produže, pod uslovom da se grobno mesto održava i da se uredno plaća naknada za proteklo vreme. Ako ugovor o održavanju nije produžen posle deset godina, posmrtni ostaci mogu biti preneti u takozvani osarijum, odnosno poseban zajednički grob ili grobnicu.

grobno mesto
Foto/Pixabay

Pre ove mere preduzeće pismom obaveštava osobe koje se staraju o grobnom mestu o postojećem dugovanju.
Ekshumacija zbog neplaćanja obaveza je krajnja mera i JKP “Pogrebne usluge” pokušava da je izbegne, podsećanjem korisnika grobnih mesta na obavezu plaćanja godišnjih naknada, kao i na posledice u slučaju neplaćanja. U tom cilju smo omogućili građanima da svoja dugovanja izmire na rate. Većina naših korisnika, negde oko 70 %, redovno izmiruje svoje obaveze, navode u ovom preduzeću.

Bez obzira na ukidanje vanrednog stanja, mere prevencije u cilju sprečavanja širenja Kovid-19 virusa se i dalje primenjuju u skladu sa preporukama nadležnih državanih i zdravstvenih organa. Preporučuje se što manji broj osoba prisutnih na sahranama, dok je u ispraćajnim kapelama dozvoljeno prisustvo pet osoba, uključujući i sveštenika. Saučešća bi trebalo izjavljivati bez ulaska u ispraćajne kapele i bliskog fizičkog kontakta, a pošta se odaje ispred kapele, gde se može upaliti sveća. JKP „Pogrebne usluge“ preporučuje poštovnje propisane udaljenosti i u pogrebnoj povorci i mininalno zadržavanje na grobljima nakon sahrana. Sugrađani se upućuju da razne formalnosti vezane za groblje završe telefonom i elektronskim putem i na taj način da izbegnu dolazak u Servisni centar na Novom groblju, ako situacija nije urgentna (zakazivanje sahrane ili kremacije). Ožalošćenim srodnicima i prijateljima se takođe, sugeriše da vence i cveće za sahrane na grobljima u nadležniosti JKP „Pogrebne usluge“ naruče telefonom, ili putem internet prodavnice na veb sajtu ovog preduzeća.
Sahrana osoba preminulih od Kovid-19 obavlja se na sledeći način – posmrtni ostaci prvo se smeste u limeni uložak koji se zavari, a nakon toga u drveni sanduk koji se dezinfikuje. Transport preminulih se obavlja specijalizovnim vozilima koja se više puta dezinfikuju pre i nakon transporta.

cveće sahrana
Foto/F. Muhammad/ Pixabay

Odnos između klasičnih sahrana i kreamcija se u proteklih desetak godina nije značajno menjao, odnosno na četiri klasnične sahrane obaljala se jedna sahrana putem kremacije (20-21%). Međutim, tokom marta i aprila ove godine zabeleženo je blago povećanje broja kremacija (mart- 24.3 %, april-22.7%), zaključuju za Objektiv iz JKP “Pogrebne usluge”.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Sto znaci da prvih 10 GODINA NE TREBA PLACATI ZAKUP jer, po zakonu, ne smeju da se izvade kosti, tj. eshumiraju ostaci

    Odgovori

Ostavite komentar