TEMA OBJEKTIVA

Da ih nisu prodali, igrali bi finale Lige šampiona! 400 MILIONA EVRA na terenu u derbiju Zvezda – Partizan!

Kao referentne, uzeli smo podatke sa sajta "Transfermarkt" i pojedince koji su i dalje aktivni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Profimedia.rs/Peđa Milosavljević

Desetine milione evra. Toliko su Partizan i Crvena zvezda zaradili tokom proteklih godina prodajom fudbalera i to, naravno, nije nikakva tajna.

Još od poslednje decenije prošlog veka, igrači koji su napuštali redove večitih rivala, preuzimali su bitne uloge u najvećim evropskim timovima. Od Predraga Mijatovića, Dejana Savićevića, Siniše Mihajlovića, Vladimira Jugovića, Sava Miloševića, Dejana Stankovića, Mateje Kežmana, i tako dalje, jasan je koncept. Oni ne samo da su bili važan faktor u svojim novim sredinama, već su im u ogromnoj meri pomagali u osvajanju velikih takmičenja.

Da prodaja nije bila, praktično, jedina opcija, dokle bi te ekipe dogurale? Da li bi Zvezda još neki put osvojila Kup šampiona? Da li bi taj uspeh ponovila crno-bela postava na čelu sa Mijatovićem, Zahovićem, Jokanovićem, Petrićem…

Jedan od najboljih trenera u istoriji sa ovih prostora, Ivica Osim, trebalo je da vodi tu generaciju u Humskoj, za koju je i sam rekao da je mogla da napadne evropski vrh. Kada pogledamo dalje karijere tih pojedinaca, čini se da je bio u pravu.

Ipak, realnost je bila nešto drugo. Sada su razlozi prodaje malo drugačiji, ali je princip isti. Ko se istakne ovde, brzo sledi odlazak u neki od evropskih klubova, neretko u one koji se bore za najviši plasman.

Foto/Profimedia.rs

Koliko puta ste pročitali članak na temu Partizanove škole fudbala? Nebrojano mnogo, verovatno.

Godinama unazad jasni su podaci o tome kako je crno-bela akademija druga po kvalitetu na Starom kontinentu, odmah iza čuvene Ajaksove, a onda se prošlog oktobra pojavila nova vest. “Partizan ima najbolju školu u Evropi”.

Rang listu je napravila Fudbalska opservatorija CIES. O čemu se radi?

Tim iz Humske je dao najviše igrača najkvalitetnijim evropskim ligama, ukupno 75, dok je amsterdamski velikan ostao na 72.

Ono što na listi „upada u oči“ je pominjanje još jednog srpskog kluba. To je Crvena zvezda, koja je zauzela visoko šesto mesto.

Da li su crno i crveno-beli finansijski moćni poput madridskog Reala, Barselone, Mančester Junajteda, Bajerna… da igrače koje „proizvedu“ ili dovedu, uspeju da zadrže? Naravno da ne. Pa, to nije u stanju ni jedan Ajaks, koji je posle plasmana u polufinale Lige šampiona prodao pola tima.

Tako i srpski klubovi žive od prodaje fudbalera i to je činjenično stanje.

Ali, to ne znači da ne možemo da maštamo. Šta bi bilo, kad bi bilo?

Najnovije sportske vesti čitajte i na našoj iOS i android aplikaciji – Objektiv.rs

U proteklih desetak godina, kroz večite rivale je prošlo mnogo talenata, koji su svoju klasu, nakon srpskih terena, dokazali i u inostranstvu. Posebno je to slučaj u Humskoj. Pa, da krenemo od Partizana.

Da živimo u drugačijem svetu i da crno-belima novac od prodaje prvotimaca nije neophodan za preživljavanje, tim koji bi trenutno bio na okupu u Humskoj je impresivan. Lako je čak i zamisliti scenario gde se bori za najviši plasman u evrokupovima.

Vladimir Stojković – Dugo je na sceni, a crno-beli nisu prihodovali njegovom prodajom pre par sezona. Ipak, ni boljeg golmana nisu imali u tom periodu, a ni vrednijeg, pošto je njegova tržišna cena u jednom momentu iznosila dva miliona evra.

Nikola Milenković – Trenutno je među najtraženijim defanzivcima u Evropi. Humsku je napustio posle jedne „prave“ sezone i osvojene duple krune, a za to je Fiorentina izdvojila nešto preko pet miliona evra. Uz sjajne partije u Seriji A, njegova vrednost dostigla je i cifru od 35 miliona.

Foto/Profimedia.rs

Stefan Savić – Stigao je na mala vrata iz Borče pred Ligu šampiona 2010, impresionirao na velikoj sceni i ubrzo je prodat Mančester Sitiju za 12 miliona evra. S obzirom na to da je potom nosio, što i dalje radi, dres Atletiko Madrida, ne čudi što mu je vrednost bila i 40 miliona.

Strahinja Pavlović – Drugi član ove ekipe, koji je i dalje tu. Cena mu se procenjuje na osam, a ustupljen je Monaku za 10 miliona evra. Slično kao i Milenković, u Partizanu je odigrao malo više od jedne pune sezone.

Matija Nastasić – Bez šanse da se na pravi način predstavi u Humskoj, prodat je starom partneru Fiorentini za dva i po miliona. Dobar u Mančester Sitiju, a još bolji u Šalkeu, gde je dostigao brojku i od 22 miliona evra.

Ljubomir Fejsa – U momentu dolaska iz Hajduka, postao je najskuplji fudbaler u istoriji Partizana. Preko milion evra su dali crno-beli za njegov ugovor, ali su potom zaradili tri, kada je Olimpijakos zakucao na vrata i odlučio da ga odvede u Pirej. U vreme boravka u Portugalu, tačnije u redovima Benfike, uz njegovo ime stajala je i cifra od 15 miliona evra.

Adem Ljajić – Jedan od najvećih bisera poniklih u Humskoj. Nakon neuspelog transfera u Mančester Junajted, svoju šansu ugrabila je Fiorentina i dovela ga sedam miliona evra. Par godina kasnije vredeo je i čitavih 15.

Lazar Marković – Tek je napunio 26 godina. To zvuči neverovatno, kada uzmemo u obzir da mu je Aleksandar Stanojević šansu dao još kao 16-godišnjaku u Superligi 2011. Partizan je njegovom prodajom prihodovao čak 10 miliona evra, a posle fantastične sezone u redovima Benfike, preselio se u Liverpul, gde je njegova vrednost bila procenjena na 20 miliona. Vratio se u Humsku nakon što mu je istekao petogodišnji mandat na Enfildu i pokušava ponovo da pronađe svoj put.

Zoran Tošić – Do skoro član crno-belih, ali govorimo o njegovom prvom mandatu. 2009. Ljajić nije uspeo da ode na “Old Traford”, ali Tošić jeste, u transferu vrednom sedam miliona evra. Iako se nije naigrao na Ostrvu, prelaskom u CSKA njegova cena je rasla i dostigla 10 miliona.

Foto/Profimedia.rs

Stevan Jovetić – Najmlađi kapiten u istoriji Partizana. Dok ga nije pretekao Nikola Ninković. Čini se da je Fiorentina upravo njegovom kupovinom shvatila kakav rudnik talenata postoji u Humskoj ulici. Izdvojila je osam miliona evra za njega, što joj se višestruko isplatilo, a u jednom mometnu Jovetićeva cena iznosila je i 30 miliona.

Aleksandar Mitrović – Najtraženiji Partizanov đak u ovom trenutku, uz Filipa Stevanovića (koji će se za par godina sigurno naći u ovom “timu”). Generacija Lazara Markovića, prodat Anderlehtu za upola manji novac, odnosno pet miliona, ali ta brojka je ubrzo narasla na 25, posle odličnih sezona u Engleskoj. Takođe, neko kome bi cena mogla još da „naraste“.

Od transfera ovih pojedinaca, Partizan je prihodovao oko 67 miliona evra, a treba uzeti u obzir da je jedan igrač otišao bez profita za crno-bele.

Njihova ukupna, maksimalna tržišna vrednost iznosi neverovatnih 222 miliona evra, što potvrđuje priču iz početnih redova o potencijalnim rezultatima na međunarodnoj sceni.

Impresivno zvuči i podatak da je čak sedam igrača iz ove postave nastupalo u Engleskoj. Neki su, doduše, i dalje tamo.

Kada je u pitanju Crvena zvezda, cifre su nešto manje.

Ipak, tu su igrači koji preko jedne decenije igraju u Italiji, kao i najvredniji srpski fudbaler u istoriji. Takođe i kapiten Premijerligaša.

Predrag Rajković – Transfer u izraelski Makabi iznosio je dva miliona, što se ispostavilo kao dobar potez mladog golmana, jer je tokom perioda u Tel Avivu dodatno napredovao. Šta tek reći za sledeći korak i prelazak u francuski Rems, gde je u tek završenoj sezoni bio jedan od, ako ne i najbolji čuvar mreže u Ligi 1. To je uticalo i na njegovu cenu, koja je došla do brojke od sedam miliona, ali tu se sigurno neće zaustaviti.

Nikola Maksimović – Posle samo jedne sezone u Ljutice Bogdana, usledio je odlazak u Torino za dva i po miliona. Italija se ispostavila kao idealna destinacija za srpskog reprezentativca, pošto je igrajući za Napoli dostigao vrednost od 17 miliona evra.

Uroš Spajić – Dete kluba, ali i neko ko je posle manje od 20 mečeva za crveno-bele otišao “preko”. Tuluz je izdvojio milion i po evra, dok je trenutno u svom zenitu nastupajući za Krasnodar, gde je njegova cena bila i osam miliona.

Miloš Degenek – Jedan od dva člana ovog tima, koji je i dalje tu. Doduše, obojica su odlazila i vraćala se. Zvezda je prihodovala malo preko tri i po miliona prodajom u Al-Hilal, odakle se ekspresno vratio. U tim trenucima njegova procenjena vrednost je bila četiri miliona evra.

Nenad Tomović – Još prošle decenije je zamenio Beograd Đenovom za nešto više od dva miliona. Od tada je konstantno na Apeninima, a tokom boravka u Fiorentini, vredeo je i pet i po miliona evra.

Luka Milivojević – U Anderleht je otišao za 2.7 miliona, a trenutno je kapiten engleskog Kristal Palasa, pa i ne čudi njegova doskorašnja vrednost od 25 miliona evra.

Foto/Profimedia.rs

Marko Grujić – Jedan od najzvučnijih transfera u Zvezdinoj istoriji, jer ne prodaje se svaki dan igrač Liverpulu. I cena je bila među najvećim od kada klub postoji, jer je koštao sedam miliona. Za minute na “Enfildu” se i dalje nije izvorio, ali je uz dobre partije na pozajmici u Herti došao i do cifre od 20 miliona evra.

Uroš Račić – Trenutno je član najprijatnijeg iznenađenja portugalske Primeire, Familikaa, kao pozajmljeni fudbaler Valensije. Ekipa sa juga Španije je za njegov ugovor crveno-belima platila 2.2. miliona evra, a ubrzo se njegova vrednost popela na pet miliona.

Nemanja Radonjić – Posle godina traženja, konačno se pronašao u Crvenoj zvezdi. Sa sigurnošću se ne može reći koliko je srpski tim prihodovao njegovom prodajom u Marsej, pošto je deo novca išao i Romi, ali se zna da je bivši prvak Francuske za njega izdvojio 12 miliona evra. I dalje je na “Velodromu” i procenjuje se na oko 10 miliona.

Ričmond Boaći – Poput Degeneka, nije mu se svideo život van Srbije, pa je ubrzo po transferu vrednom pet i po miliona u kineski Suning, odlučio da se vrati nazad.

Luka Jović – S obzirom na to da ga je Real platio 60 miliona evra Ajntrahtu, cifra od dva miliona za koliko ga je Zvezda prodala Apolonu je izuzetno mala. Ubedljivo najvredniji član ove ekipe.

Foto/Profimedia.rs

Računajući Radonjićevu punu cenu, Crvena zvezda je zaradila oko 44 miliona evra prodajom ovih fudbalera, što ne može da se meri sa maksimalnom tržišnom cenom pomenutih igrača.

Ta cifra je 167 miliona evra.

Šta Vi mislite, ko bi pobedio u duelu ovih ekipa? Koliko daleko bi dogurali u Evropi?

Pišite nam u komentarima i na društvenim mrežama.

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Instagram – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar