Dolar raste, evro pada: Čelnici američke centralne banke kažu da je inflacija i dalje iznad ciljanih nivoa

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je protekle nedelje 0,3 posto, na 105,83 poena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/3D Animation Production Company

Vrednost dolara prema porasla je drugu nedelju zaredom. Fed neće smanjiti kamate tako brzo kao što se očekivalo, dok je evro pod pritiskom zbog političke neizvesnosti u Francuskoj.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je protekle nedelje 0,3 posto, na 105,83 poena.

Pritom je vrednost dolara prema evropskoj valuti porasla 0,1 posto, pa je cena evra skliznula na 1,0693 dolara.

Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 1,5 posto, pa je dosegnuo 159,80 jena, najviši nivo u gotovo dva meseca.

U fokusu ulagača prošle nedelje bile su izjave niza čelnika američke centralne banke. Većina njih poručila je da je inflacija i dalje iznad ciljanih nivoa od 2 posto i da neće žuriti sa smanjenjem kamata.

Tim više što svi poslednji podaci pokazuju da najveće svetska ekonomija i dalje stabilno raste, što bi moglo podržati inflaciju na povišenim nivoima.

Prema nedavno objavljenim procenama, čelnici Feda u ovoj godini očekuju samo jedno smanjenje kamata za 0,25 postotnih poena.

 Izvor: CNBC

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar