Srbija na aukciji kupila dva vredna srednjovekovna rukopisa, čime se bogati fond starih i retkih knjiga

Time će biti obogaćen fond starih i retkih knjiga Narodne biblioteke Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ministarstvo kulture

Republika Srbija kupila je na današnjoj aukciji u Londonu dva značajna srpska srednjovekovna rukopisa: “Srpski oktoih” i “Žitije Varlama i Joasafa”, čime će biti obogaćen fond starih i retkih knjiga Narodne biblioteke Srbije.

Foto: Ministarstvo kulture

Uz podršku Ministarstva kulture, dva rukopisna remek-dela iz prve polovine 14. veka i početka 15. veka kupljena su od aukcijske kuće “Christieʼs”, a u ime naše zemlje srednjovekovne rukopise kupila je Ambasada u Velikoj Britaniji.

Jedan od kupljenih rukopisa je Srpski oktoih (fragment, prva polovina XIV veka, pergament). Prema proceni engleskog slaviste Ralfa Kleminsona potiče iz XIV veka, ali se može reći da pismo pripada njegovoj prvoj polovini ili čak kraju XIII veka. Reč je o objedinjenim odlomcima iz različitih delova Oktoiha paraklitika, a pisani su srpskoslovenskim jezikom, raškim pravopisom, sitnim knjižnim pismom. Značaj ovog rukupisa je nemerljiv imajući u vidu da je sačuvano tek nekoliko srpskih oktoiha na pergamentu, a nijedan celovit.

Foto: Ministarstvo kulture

Drugi danas kupljen rukopis – Žitije Varlama i Joasafa (početak XV veka, papir) takođe nije potpun, a vreme njegovog nastanka je određeno filigranološkom analizom. Prvi deo teksta čini Žitije Varlama i Joasafa, omiljeno štivo kako u dvorskoj, tj. vlasteoskoj, tako i u monaškoj sredini, između ostalog, zbog toga što je paralela pronalažena u životu Sv. Simeona i Sv. Save. Drugu tekstualnu celinu čine slova, pohvale i izvodi iz žitija na veće praznike prema kalendarskom poretku, a jezik je srpskoslovenski, pravopis izmenjeni raški.

Današnjom kupovinom dragocenih srednjovekovnih rukopisa, Ministarstvo kulture i Republika Srbija su potvrdili strateško opredeljenje za brigu o kulturnom nasleđu i nastojanje da se u zemlju vrate pokretna kulturna dobra od velikog kulturnog, istorijskog i nacionalnog značaja.

Foto: Ministarstvo kulture

Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je da mu je zadovoljstvo što može da obavesti javnost da je danas Ministarstvo kulture preko Ambasade Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu u Londonu, uspelo kod aukcijske kuće „Christie’s“ da otkupi dve izuzetno dragocene i vredne srpske knjige, i dodao da je cena po kojoj su, za sada bez poreza, otkupljene 57.000 funti, odnosno oko 5,8 miliona dinara.

Ovo je izuzetno važna i velika vest za našu kulturnu baštinu, koja je silom prilika i istorijskih okolnosti rasuta po čitavom svetu, ali Ministarstvo kulture će nastaviti ozbiljno da prati svetsko tržište i kada god budemo u prilici – radićemo na tome da naše kulturno blago rasuto širom sveta vraćamo u otadžbinu, istakao je Selaković i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je dao podršku Ministarstvu kulture, kao i Vladi i predsedniku Vlade Milošu Vučeviću.

Foto: Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

Inače, ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je danas sednici Saveta za srpski jezik, na kojoj su razmotrena pitanja od značaja u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenju mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma.

Ministar Selaković i članovi Saveta su dogovorili da se u julu održi zajednička sednica saveta za srpski jezik Srbije i Republike Srpske u Tršiću, u cilju definisanja zajedničke strategije jezičke politike, a u skladu sa preporukama Svesrpskog sabora, na kojem je istaknut značaj srpskog jezika i ćiriličkog pisma kao stubova srpske kulture, nauke i nacionalnog identiteta.

Vlada Republike Srbije je na osnovu Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma 2023. godine donela Odluku o obrazovanju Saveta za srpski jezik sa zadatkom da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar