Beogradski šik kroz vekove: Modna istorija glavnog grada na tribini “Beograd kroz vekove”

Jeste li znali da je Beograd bio kolevka evropske mode u praistoriji?!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Tribina „Beograd za početnike“ sa podnaslovom „Beogradski šik kroz vekove“ biće održana u petak, 14. juna 2024. od 18.30, u Galeriji ’73.

Gošća u popularnom prostoru u Požeškoj 83a na Banovom brdu je mr Bojana Popović, istoričarka umetnosti, muzejska savetnica u Muzeju primenjene umetnosti. Moderatorka tribine je novinarka Smiljana Popov.

Jeste li znali da je Beograd bio kolevka evropske mode u praistoriji?! Pre skoro 7.000 godina drevna vinčanska civilizacija ovde je „šetala“ u dvodelnim lanenim kompletima sa „V“ izrezom, mini suknjama i dokolenicama, koje nosimo i danas, verovali ili ne. S obzirom na hiljadugodišnje, praistorijske predispozicije Beograda za teranjem mode, nova tribina „Beograda za početnike“ kreće u istorijsku potragu za korenima beogradskog šika kroz vekove.

U tome će pomoći Bojana Popović, istoričarka umetnosti koja se beogradskom modom profesionalno bavila i istraživala.

Jedna beleška iz 19. veka kaže da je „Beograd poslednji bazar Carigrada i prvi magazin Beča prema istoku“.

Kada i kako su Beograđani počeli da prihvataju evropsku, prvenstveno parisku modu… Ko im je u tome pomogao? Na koji način je ratnička i politička istorija povezana sa istorijom odevanja? Kada i gde je otvorena prva robna kuća u Beogradu, pravo čudo koje je donelo duh modernizacije u Beograd? (I danas je to najlepši primerak secesije u srpskoj prestonici).

Kako je živela, zabavljala se i kakvu je modu terala srpska građanska elita u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20.veka? Gde su se održavale prve modne revije u Beogradu? Zbog čega se govorilo da se „u Beogradu otvaraju kišobrani kada u Parizu pada kiša“? Kakvu je ulogu imao glamurozni Orijent ekspres u rađanju BG šika?

Ko je bila srpska Koko Šanel, zašto je jugoslovenski Karden odbio da radi kod čuvenog Diora? Ko je bila prva beogradska trendseterka i influenserka u istoriji, koja je svoj salon u Beogradu otvorila samo tri godine nakon Koko Šanel, 1919. godine, i bila toliko popularna da je o njoj pisao i čuveni srpski pisac Branislav Nušić u svojoj drami „Dr“ 1936?

Ovo su pitanja na koja će biti odgovoreno na tribini čiji je podnaslov „Modna istorija Beograda“.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar