Gubljenje težine i čišćenje tela: Da li je zdravo piti jabukovo sirće ujutru?

Na ove stvari treba obratiti pažnju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/rawpixel.com

Na internetu kruže brojni saveti i trikovi kako brzo izgubiti težinu i “očistiti” telo. Međutim, većina njih je neosnovana i neefikasna.

Jedna od praksi koju mnogi stručnjaci za zdravlje preporučuju jeste da ujutru, na prazan stomak, popijete gutljaj jabukovog sirćeta. Tvrdi se da ovo pomaže u mršavljenju, smanjuje glad i uklanja toksine iz organizma.

Iako ograničena istraživanja sugerišu da sirće može imati povoljan uticaj na nivo gladovanja i telesni sastav, rezultati su daleko od zaključnih. Takođe, većina ovih istraživanja sprovedena je na životinjama, a ne na ljudima.

Nekoliko studija na ljudima pokazalo je da dodavanje jabukovog sirćeta ishrani može pomoći u suzbijanju apetita i imati blagotvoran efekat na gubitak težine. To se uglavnom pripisuje sirćetnoj kiselini, vrsti kiseline koja je koncentrisana u jabukovom sirćetu i može imati efekat suzbijanja gladi.

Međutim, važno je napomenuti da nedostaje visokokvalitetnih istraživanja na ljudima u ovoj oblasti. Iako jabukovo sirće može imati blagi uticaj na gubitak težine, malo je verovatno da će konzumiranje jabukovog sirćeta značajno uticati na vašu liniju – osim ako, naravno, nije kombinovano s povećanom fizičkom aktivnošću i zdravim promenama u ishrani.

Takođe, konzumiranje jabukovog sirćeta može izazvati negativne efekte kao što su erozija zuba i mučnina.

Šta više, nema dokaza da unošenje napitka s jabukovim sirćetom može osloboditi telo toksina. Vaše telo ima ceo sistem posvećen detoksikaciji i ne zavisi od dodataka za optimalno funkcionisanje. Naposletku, nema naučnih dokaza koji sugerišu da unošenje jabukovog sirćeta ujutru ima veće koristi nego u bilo koje drugo doba dana, navodi “HealthLine”.

Zaključno, iako je malo verovatno da će uzimanje gutljaja jabukovog sirćeta ujutru značajno uticati na gubitak težine, generalno je bezopasno za većinu ljudi. Samo se pobrinite da ograničite dnevnu dozu na najviše dve kašike razblažene u čaši vode i nakon toga isperite usta vodom kako biste sprečili eroziju zuba.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar