Konferencija Vučića i Makrona u Jelisejskoj palati: Ne treba da sumnjate u nameru Evrope da vas primi

Vučić je u zvaničnu posetu Francuskoj stigao na poziv Makrona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu, u Jelisejskoj palati, sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a posle sastanka dvojica predsednika održala su zajedničku konferenciju za medije.

Foto: TV Pink

Prvo se obratio Makron, koji je istakao da Srbija ne treba da sumnja u nameru Evropu da želi da je primi pod svoje okrilje.

“Evropska budućnost se gradi u trenucima koji su vrlo izazovni za ljudski rod, ne treba da posumnjate u nameru Evrope da vas primi pod svoje okrilje”, rekao je Makron.

Foto: RTS

Naveo je i da neće zaboraviti putovanje u Srbiju i istakao da je to nešto što bi želeo da ponovi.

Predsednik Makron istakao je da “pitanje Kosova jeste obećanje i zalog za budućnost regiona” i da je to sve sadržano u sporazumu koji je zaključen pre godinu dana, a na koje su se obavezale obe strane.

Foto: TV Pink

Potom se obratio predsednik Srbije.

Foto: TV Pink

-Mi ove godine obeležavamo 185 godina diplomatskih odnosa. I danas kada imamo problem i muku neku znam da uvek mogu na vas da se oslonim. Retki su državnici u Evropi koji hoće da saslušaju druge i beskrajno Vam hvala na tome. Naši ekonomski odnosi su znatno bolji, udvostručili smo razmenu. Na našem aerodromu pored srpske vijori se i francuska zastava. Obavili smo važne razgovore, verujem da smo blizu velikih poslova i strateški važnih stvari za Srbiju. Očekujemo francusku podršku i u drugim sferama društvenog života. Nudimo da budemo ponosni domaćin frankofonskih igara 2030. godine. Moram da kažem, dragi prijatelju, pošto ste spomenuli da su obe strane (Beograd i Priština) nešto učinile. Ne nisu, jedna strana nije ništa ni od ohridskog ni briselskog sporzuma, već je napravila izbore sa izlaznošću od četiri odsto, sprovode eksproprijaciju, ne vodi se istraga protiv onih koji su pucali u našu decu koja su nosila badnjak. Pitanje dinara je pitanje sudbinsko za Srbe. Bio je dogovor da prvo mora da bude formirana ZSO, koja nije pomerena sa mrtve tačke, a Beograd je ispunio obaveze od tablica, carinskih pečata… Imam želju da večeras razgovaramo o Savetu Evrope. Zahvaljujem se što ste uvek mogli da nas čujete, hvala na podršci ne samo na evropskom putu, već i na tom što ste nas zaštitili kada nije bilo lako. Mi Vam beskrajno verujemo, vi ste čovek od reči, volimo Francusku, hvala na gostoprimstvu, rekao je Vučić u obraćanju.

Foto: TV Pink

Vučić je najavio da će sa Makronom razgovarati o raznim temama, a pre svega o saradnji dve zemlje, kao i da će među glavnim temama biti odnos Beograda i Prištine, kao i mogućnost prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

Prethodno je predsednik Vučić u zgradi francuskog Senata imao sastanak sa predsednikom Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta, Žerarom Laršeom.

Vučić je u zvaničnu posetu Francuskoj stigao na poziv Makrona, a bio mu je ispred Doma invalida priređen svečani doček uz intoniranje himni dve zemlje.

Danas je i srpska delegacija imala sastanke sa francuskom kompanijama “Daso” i EDF sa kojom je potpisan memorandum o razumevanju.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar