Sutra važna poseta predsednika Vučića Makronu: Nakon susreta svečana večera, raspravljaće o bitnim temama

Predsednik će imati i odvojene sastanke sa predsednikom Senata Republike Francuske i ministrom odbrane Republike Francuske

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram@buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boraviće u zvaničnoj poseti Republici Francuskoj 8. i 9. aprila 2024. godine.

Prvog dana posete, predsednik Vučić sastaće se sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom, sa kojim će razgovarati o strateškim pravcima za unapređenje saradnje sa Francuskom.

Nakon susreta, predsednik će prisustvovati svečanoj večeri koju u njegovu čast u Jelisejskoj palati priređuje predsednik Makron.

Tokom posete, predsednik će imati i odvojene sastanke sa predsednikom Senata Republike Francuske Žerarom Laršeom i ministrom odbrane Republike Francuske Sebastijenom Lekornuom, a prisustvovaće i sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International i predstavnicima francuskih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiju.

Predsednik Vučić, koji se do sada sastajao i razgovarao sa Makronom gotovo 20 puta, a samo u poslednjih pola godine četiri puta, najavio je da će tokom posete biti 14 tema, među njima i jačanje bilateralne saradnje, pitanje Kosova i Metohije, Srebrenice, zatim Ekspo2027, namenska industrija, nuklearna energija, IT sektor, i tri teme vezane za razvoj veštačke inteligencije.

– Sa predsednikom Makronom do sada sam imao gotovo 20 razgovora, 19 mislim. Ovaj će biti najvažniji, biće strateški, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo – rekao je Vučić.

– Spremili smo se za sve različite teme – rekao je predsednik i najavio da će jedna od tema biti namenska industrija i saradnja naših namenskih industrija.

– Naša vojna industrija će ove godine da proizvede isto ili nešto više granata i raketa, nego jedna Francuska, u kalibru od 122 do 155 milimetara. Samo da znate da imamo svoju snagu, da imamo svoje kapacitete, samo što to moramo da utrostručimo i učetvorostrostručimo – dodao je Vučić.

Podsećajući na činjenicu da će Srbija do 2050. godine trošiti četiri puta više električne energije nego danas i da je jedini način da se taj problem reši – izgradnja nuklearnih elektrana, predsednik je naglasio da će upravo to biti jedna od važnijih tema razgovora sa Makronom.

– Moliću predsednika Makrona da uzme u obzir sve ono o čemu smo razgovarali, ali da uzme u obzir i međunarodno-javnopravne norme, posebno obavezu formiranja Zajednice srpskih opština. Ja znam da Francuska podržava nezavisnost Kosova, ali je moje da molim – rekao je tada Vučić.

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar