EKSKLUZIVNO

Zašto nam niko nije otkrio koliko je Oman nestvarna destinacija? Predivni ljudi i očaravajuća priroda

Do njega se stiže za pet sati leta, ima sopstvene bušotine, pa ne čudi da litar benzina košta 50 centi, a rizorti leže na prelepim peskovitim plažama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

Kada bi vam neko predložio da izaberete destinaciju koju biste voleli da posetite, većini sigurno to ne bi bio Oman. A u stvari, velika greška. To shvatite već posle samo nekoliko dana boravka u ovoj čarobnoj zemlji, na Arabijskom poluostrvu.

Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

Ono što će vam većina turista reći o prvim utiscima- to su ljudi. Stanovnici Omana su neverovatno srdačni i predusretljivi prema strancima, uvek spremni da pomognu i sa ogromnom dozom srdačnosti. Možda je to najbolje opisao jedan od vodiča u ogromnoj džamiji u glavnom gradu Muskatu. Na pitanje da li maju neprijatelje, i u kakvim su odnosima sa susedima, rekao je da tako nešto ne postoji.

– Oman je Švajcarska arapskog sveta. Ali ne po bogatstvu, već tome što smo sa svima u dobrim odnosima – zaključio je.

O bezbednosti u ovoj zemlji govori podatak da je ona deveta po redu u svetu u odnosu na osećaj sigurnosti.

To je takođe potvrdila i doktorka poreklom iz Ubezikstana koja se sa porodicom preselila, kako je rekla, zbog verskih sloboda i osećaja sigurnosti.

Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

Jedan od važnih uslova za odabir destinacije za odmor,za mnoge naše turiste, jeste udaljenost od naše zemlje. Zahvaljujući “low cost” kompanijama, do Dubaija se stiže avionom za četiri i po sata leta, po povoljnim cenama, a odatle do Muskata, potrebno je još četrdeset pet minuta leta.

Najbolja opcija da obiđete ovu zemlju jeste da iznajmite auto. Cene rentiranja automobila su veoma povoljne, a ako vam kažemo da litar benzina košta oko pedeset centi, jasno vam je da je to najbolji način da prokrstarite Omanom.

Ipak, imajte na umu da od severa do juga ima više od hiljadu kilometara, tako da za prvu posetu dovoljno je videti sever zemlje i atraktivne lokacije u blizini glavnog grada.

Putevi su jako dobri, jedino što se veće gužve stvaraju u vreme povratka sa posla u vreme ručka (većina radnji je otvorena dvokratno) i to oko kružnih tokova, kojih je baš dosta.

Skrenuli su nam pažnju da ipak uzmemo veći auto, jer jaki pljuskovi mogu napraviti veći problem i to za kratko vreme, kao i da se čuvamo vozača Indijaca, koji ovde nemaju baš dobru reputaciju.

Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

Možda najbolja kombinacija jeste da budete smešteni na obali, na oko stotinak kilometara od Muskata, i da spojite aktivne obilaske, uz opuštanje na plažama. Inače, u ovo doba godine do kraja aprila, temperatura je gotovo idealna za nas oko 28 stepeni, uz stalan osvežavajući vetar, a temperatura mora oko 24 stepena. Plaže su peskovite, od krem boje do zagasite braon nijanse, a mnoge su prekrivene hiljadama školjki. Iskreno, malo je čudan osećaj kada hodate po njima (jer drugu opciju nemate da stignete do plićaka) dok krckaju pod stopalima.

Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije
Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

Naš boravak u Omanu pao je u vreme ramazana, što je značilo da stanovnici muslimanske veroispovesti, koji su većina, ne jedu i ne piju do zalaska sunca. Iako su mnoge prodavnice hrane otvorene, u njima je mrak, na ulici su samo parkirani automobili,  a prolaznika gotovo da nema. U rizortima nema šankova uz bazene, do večere se obroci služe unutra, i tek kada sunce zađe, može se nesmetano jesti na terasi. Turisti, bez problema, alkoholna pića mogu dobiti u svojoj hotelskoj sobi i praktično, iako nema nikakvih upozorenja, svi se pridržavaju pravila sa puno respekta.

Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije
Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

Takođe, ovo je neverovatno čista zemlja. Javni prostori gotovo se cakle, a zaposleni u belim dašama (tradicionalna nošnja, s tim što je bela znak da su na poslu) ispeglani su kao da su krenuli na pistu i jaki orijentalni muški parfemi mogu se osetiti sa svih strana.

Oman je zemlja puna neverovatnih prirodnih lepota, a Muskat je neodoljiv grad moderne islamske arhitekture u kojem dominiraju bele građevine. Prostire se na čak četrdeset kilometara, a uz dosta zelenila i gradskih oaza, sa visokim palmama ,koje čine kontrast gradskim kvartovima, neodoljivo mami turiste.

Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

Jedna od najvećih arhitektonskih atrakcija je džamija Sultan Quaboos Mosque, otvorena 2001. godine i dugo je bila najveća džamija u svetu. Turisti mogu da je posete svaki dan od 8 do 11 sati, izuzev petka, uz pravilo dugih rukava i pantalona, a žene moraju obavezno nositi maramu. Ukoliko je zaboravite,nemate drugi izbor osim da je kupite, jer nema iznajmljivanja.

Obilazak uz veoma edukovane vodiče traje oko 45 minuta, a ovo velelepno zdanje nastalo je od mermera, mozaika, ćilima iz praktično celog sveta.

Osim fascinantnog enterijera, džamija je okružena divnim parkovima i fontanama, a na obodu su ogromni parkinzi za posetioce.

Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije
Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

Još jedna građevina koja privlači turiste jeste Royal Opera House, koja se ističe grandioznošću i belinom koja blješti na suncu. Ukoliko imate sreće da nađete karte, možete uživati i u večernjoj predstavi.

Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

Nezaobilazni stari deo Muskata, sa tradicionalnom pijacom na kojoj možete kupiti originalne omanske parfeme, ešarpe od kašmira, čajeve i mnogobrojne začine, koji paraju vazduh koji stoji.

Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

Čak i ovde, prodavci nisu toliko napadni, kao u nekim drugim islamskim državama gde je suk mesto gde se mora privući pažnja turista i obaveznim ritualom cekanja prodati, po svaku cenu.

Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

Za dan boravka u Muskatu, obavezno posetite sultanovu palatu. Iako je ograđena kapijama i čuvarima koji je budno nadgledaju, ambijent i pešačka zona su veoma atraktivni.

Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

Zemlja koja izlazi na more obiluje neverovatno dugačkim peskovitim plažama, ima ih u dužini od dve i po hiljade kilometara, a dine koje ulaze u more daju neverovatan prizor. U ribarskom selu Ras Al Jinz možete sresti kornjače koje snesu jaja, a koje su pod zaštitom države od 1996. godine na inicijativu Sultana Omana.

Često duž plaža možete videti kamile koje slobodno šetaju, a njihova prirodna sredina su i pustinje koje su uokvirene visokim planinskim liticama Hajar planina. Najviši vrh je na tri hiljade metara, a vožnja magistralnim putem koji seče ove litice je neverovatno iskustvo uz fenomenalan pogled na grad i naseljena mesta pored puta.

Foto:Objektiv/Ustupljene fotografije
Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

U pustinjskim oblastima oaze su omiljena mesta za izlete lokalnih stanovnika, ali i turista. Oaza se u Omanu zove wadi i ima ih dosta. Uglavnom su to mesta oivičena padinama planina, uz tok rečica koje se šire u prirodne bazene, često se može plivati i u pećinama. Ovo su mesta za avanturiste, spremne da pešače i nekoliko kilometara, zaplivaju na nekom neodoljivom mestu, a zatim nastave dalje. Palme su obavezan deo ovog ambijenta, dajući onaj očekivani efekat egzotike.

Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije
Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

Iako strancima baš ne deluju primamljivo, topli izvori su deo ponude turističke atrakcije ove zemlje. Lokalci imaju naviku da se usput bućnu u ovu izuzetno toplu vodu, ne mareći mnogo ni na žabokrečinu koja se skuplja sa strane.

Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije

Jedno od omiljenih mesta turista je Bimah Sinkhole- veliki prirodni bazen ispunjen slanom vodom, oivičen stenama, do kojeg vode brojne i relativno visoke stepenice. Dubina vode je 23 metra, ima neodoljivu plavotirkiznu boju, i mami da se bućnete. U vodi je mnogo ribica koje obožavaju da grickaju, tako da imate i prirodan piling. Tuševa nema u blizini, nije baš kristalno čista, tako da se ovom uživanju prepuštaju oni izraženog avanturističkog duha. Prilikom našeg obilaska ovog mesta, svi italijanski turisti su bez razmišljanja ostavili odeću sa strane i bućnuli se bez razmišljanja. Stanovnici Omana veruju da je ovo neverovatno mesto nastalo usled udara metora, pa je zbog toga još mističnije.

Foto: Objektiv/Ustupljene fotografije
Foto:Objektiv/Ustupljene fotografije

Interesantno je da se nijedna turistička atrakcija ne naplaćuje i u ovo doba godine, gužvi nema.

Uz ove prirodne lepote i mirise, ukus hrane dopunjuje kompletan egzotičan doživljaj. Humus, raznolike salate u kombinaciji voća kao što je lubenica i kus-kus, pirinač sa šafranom, egzotične ribe, plodovi mora, gulaš od jagnjećeg mesa i na kraju orijentalni slatkiši malene tulumbe, nešto suvlje nego što smo navikli, raznolike baklave punjene pistaćima,kolači sa nadevom od narandži i još mnogo toga…

Sve zajedno dovoljno da poželite da dođete ponovo. Sledeći put do grada Salaaha, a onda ka jugu. Kažu da su tamo plaže još lepše,a boje i mirisi intenzivniji.

Oman je sigurno turistička destinacija budućnosti. Iskoristite pravi momenat,  dok nije postao meta masovnog turizma.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar