Ogromne kazne za nepoštovanje pravila kućnog reda: Evo zbog čega vas sve može prijaviti komšija

Komunalna milicija u mesecu januaru 2024. godine, primila je ukupno 508 prijava građana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Gde god da živite, a pogotovo u zgradama, kućni red je nešto što, ako se poštuje, olakšava život svih stanara, a za njegovo kršenje kazne mogu da budu i paprene. Stvar je kompromisa, poštovanja tuđe privatnosti, mira i života. Zato, postoje neka pravila koja se moraju poštovati.

– Komunalna milicija ne vrši kontrolu buke koja se stvara svađom i vikom na javnoj površini – ispred stambene zgrade već je to u nadležnosti MUP-a shodno odredbama Zakona o javnom redu i miru. Navedenim zakonom je propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 20.000 dinara, kazniti lice koje svađom ili vikom narušava javni red i mir ili stvara uznemirenje građana, dok će se novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara, kazniti lice ako navedeni prekršaj izvrši u grupi od tri i više lica – glasi odgovor iz Sekretarijata za Telegraf.rs.

Kako su nam objasnili, kada su u pitanju pravila kućnog reda u zgradama i stambeno-poslovnim objektima, u vreme odmora je zabranjena vika, trčanje, skakanje ili druge radnje koje bi proizvele buku i narušavale mir u zgradi.

– Tako i korišćenje kućnih aparata, ventilacionih sistema i drugih uređaja, mašina i aparata u zgradi, na način da zvuk ovih aparata ometa stanare drugih posebnih delova zgrade. Radnim danima u vremenu od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 07.00 časova narednog dana, a u danima vikenda u vremenu od 14.00 do 18.00 časova i od 22.00 do 08.00 časova subotom i 10.00 časova nedeljom, stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje mir i tišinu u zgradi (vreme odmora) – rečeno je.

Ako pravila, koja su u skladu sa odredbama Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Beogradam ne poštujete, a komšija vas prijavi, dobićete kaznu.

– Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice, kao stanar ako ne postupa u skladu sa navedenim odredbama pomenute odluke. Za navedeni prekršaj, kazniće se pravno lice kao stanar novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, a preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara. – rečeno je za Telegraf.rs iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

Nakon izvršenog uvida u evidencije koje se vode u Sektoru za poslove komunalne milicije, utvrđeno je da su komunalni milicionari u mesecu januaru 2024. godine, primili ukupno 508 prijava građana.Izvor: Telegraf.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar