Ovo brine ljubitelje čuvenog brenda: Mercedes prodaje sve svoje auto – kuće u Nemačkoj, šta to tačno znači?

Nemački dnevnik Handelsblat, koji je prvi izvestio o tome, navodi da se očekuje da će nadzorni odbor Mercedesa odobriti planove

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Uriel Soberanes

Proizvođač automobila Mercedes-Benz planira da proda sve svoje auto-kuće u Nemačkoj.

Kompanija želi da započne razgovore sa mogućim novim grupama trgovaca.

– Mercedes-Benz je otvoren za prodaju zastupništava i servisnih radionica koje poseduje u Nemačkoj. Nakon vrlo pozitivnih iskustava na raznim evropskim tržištima sada takođe ispitujemo kako možemo nezavisnije da postavimo naše maloprodajne filijale u vlasništvu Grupe u Nemačkoj. Procenjuje se potencijalna prodaja iskusnim i renomiranim grupama trgovaca kao u nekim drugim zemljama – saopštila je kompanija u petak.

Nemački dnevnik Handelsblat, koji je prvi izvestio o tome, navodi da se očekuje da će nadzorni odbor Mercedesa odobriti planove.

– Svaka filijala biće ispitana pojedinačno – dodala je kompanija u saopštenju i isključila zatvaranje filijala jer to nije bio predmet revizije.

Odluka se odnosi na 20 filijala sa 80 prodajnih mesta i 8.000 radnika.

Handelsblat procenjuje da svaka filijala vredi do 40 miliona evra.

– Potencijalni kupci moraju da ponude stručnost u maloprodaji automobila i držati se garancije posla u Nemačkoj – navodi proizvođač automobila.

Portparol kompanije za nemačke medije navodi da se odluka odnosi na svih 80 auto-kuća bez obzira na to da li se nalaze u ruralnim ili urbanim delovima Nemačke. To prema navodima nemačkih medija znači da je i filijala u sedištu kompanije u Štutgartu takođe dostupna za preuzimanje.

Kompanija istovremeno jasno daje do znanja da nijedna filijala neće biti zatvorena odnosno da grupacija nije u finansijskim poteškoćama i da neće biti masovnih otpuštanja jer je cilj da se zadrže radna mesta u Nemačkoj.

Moguće je međutim da će radnici nakon preuzimanja zarađivati manje. Mogli bi dobiti i delimične otpremnine. Za Mercedes bi to značilo trajno smanjenje troškova zaposlenih.

Opšte radničko veće kritikovalo je planove o prodaji i navelo da je to “šamar u lice” radnicima.

– Nakon godina odricanja i povezanih brojnih ustupaka od strane radnika filijale su profitabilne i daju svoj doprinos rezultatu grupacije – rekao je čelnik radničkog veća.

Kompanija Tesla, podsetimo, obustaviće proizvodnju automobila u fabrici u blizini Berlina zbog nedostatka komponenti nakon logističkih poremećaja usled napada na brodove u Crvenom moru.Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar