Pogledajte kakav ZAKON je Lukašenko potpisao! Ovo niko nije očekivao

Zakon se teoretski može odnositi i na bilo kojeg bivšeg predsednika i na članova njegove porodice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je danas potpisao zakon kojim je samom sebi dao doživotni imunitet od krivičnog gonjenja i koji sprečava opozicione lidere koji žive u inostranstvu da se kandiduju na sledećim predsedničkim izborima.

Zakon se teoretski može odnositi i na bilo kojeg bivšeg predsednika i na članova njegove porodice.

Po tekstu novog zakona, Lukašenko i kada ode sa vlasti, “ne može da odgovara za radnje počinjene u vezi sa vršenjem njegovih predsedničkih ovlašćenja”.

Zakonom se značajno pooštravaju uslovi za predsedničke kandidate i onemogućava izbor opozicionih lidera koji su poslednjih godina izbegli u susedne zemlje, pošto po novom pravu da se kandiduju na izborima imaju samo državljani Belorusije koji su stalno boravili u zemlji najmanje 20 godina i nikada nisu imali boravišnu dozvolu u drugoj zemlji.

Zakon takođe nalaže da će predsedniku i članovima njegove porodice biti obezbeđena doživotna zaštita države, medicinska nega, životno i zdravstveno osiguranje, a nakon ostavke, predsednik bi takođe postao doživotni član gornjeg doma beloruskog parlamenta. Liderka opozicije Svetlana Cihanovskaja, koja je pobegla u susednu Litvaniju 2020. godine, rekla je da je novi zakon Lukašenkov odgovor na njegov “strah od neizbežne budućnosti”, sugerišući da Lukašenko mora da brine šta će mu se dogoditi kada ode sa vlasti.

Očito je da je cilj novog zakona dalje jačanje Lukašenkove vlasti i eliminisanje potencijalnih protivkandidata na sledećim predsedničkim izborima koji bi trebalo da budu 2025. godine.

Posle predsedničkih izbora 2020. godine na kojima je Lukašenko tvrdio da je pobedio, a Zapad ih osudio kao pokradene, u Belorusiji su izbili masovni protesti tokom kojih su vlasti zatočile preko 35.000 ljudi.

Lukašenkov režim je bio optužen da je umešan u ilegalno prebacivanje dece iz gradova u Ukrajini pod ruskom okupacijom u Belorusiju.Izvor: Espreso

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar