Sa njima nikad NIJE DOSADNO: Šta sve treba da znate pre nego što kupite PAPAGAJA?

Šareni vragolani koji će vam uveseliti dom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Papagaj je kućni ljubimac koji ne zahteva previše vašeg vremena ni novca, ali mu je svakako potrebna redovna briga i malo ljubavi.

Ako ste se odlučili da u svoj dom dovedete ovu simpatičnu pticu evo šta sve u vezi toga treba da znate.

Manji papagaji mogu da se drže i u manjim stanovima i nisu previše zahtevni ljubimci. Njima nije potreban veliki prostor, ne treba da ih kupate ili četkate, ali ipak imajte u vidu da bi trebalo svakoga dana da ih pustite iz kaveza da lete, makar sat vremena.

Foto/Pixabay.com

Kada budete birali kavez za pticu, razmišljajte o tome da vaš kućni ljubimac u njoj treba da se oseća komotno, da može da raširi svoja krila i zbog toga nemojte da zatrpavate kavez igračkama. Neophodno je da mu tu bude posuda za vodu i hranu, eventualno mala ljuljaška, ogledalce i predmet koji će ptičici služiti da oštri svoje kandže i kljun, kao što je sipina kost.

Trebalo bi da kavez stoji u prostoriji u kojoj ukućani najviše borave, da se papagaj ne bi osećao usamljeno, ali mu zato tokom noći treba obezbediti mrak, mir i tišinu. Noću možete i da pokrijete kavez tamnom, ali prozračnom tkaninom, koja će ptici omogućiti mrak i dovoljno vazduha.

Povedite računa i o tome da kavez ne stoji na vetrovitom mestu, niti na direktnoj izloženosti toploti ili suncu. Papagaji su osetljivog zdravlja, zato obavezno konsultujte veterinara u vezi s tim gde bi u vašem stanu trebalo da stoji kavez sa pticom.

Foto/Pixabay.com

Budite spremni i na to da papagaji, bez obzira na to što su mali, ipak prave nered u stanu, nekada i veliki. Osim svakodnevnog čišćenja kaveza od ptičijeg izmeta, opalog perja i rasute hrane za ptice, može se desiti da papagaj vrši nuždu i po prostorijama u kojima leti, a ima i onih koji kljucaju cveće, ljušte tapete i rade slične male nestašluke koje ćete vi morati potom da sanirate.

Probajte da se ne ljutite na svog papagaja, jer on samo želi da se zabavi, da zadovolji svoju znatiželju, a ne da vama napravi dodatni posao. To su inteligentna i društvena bića kojima treba vaša pažnja.

Brzo uče da oponašaju zvuke i glasove iz neposrednog okruženja. Ako u tome želite da ih podstaknete počnite od prvog dana vašeg druženja. Kada će ptica „progovoriti“ zavisi od vaše upornosti, ali i od talenta i karaktera papagaja. Mužjaci, navodno, brže uče od ženki, a žako i afrički sivi papagaj, ili amazonski, su najveće „pričalice“.  Kakadu može da ponavlja i čitave rečenice, ali treba da računate i na to da neki papagaji, ipak, nikada ne progovore.

Foto/Pixabay.com

Ako već imate psa ili mačku, morate veoma pažljivo da pratite kako će ovi „starosedeoci“ reagovati na pridošlicu da biste na vreme sprečili neslaganja i eventualne povrede. Životinje moraju postepeno da se navikavaju jedna na drugu, a to nekada može biti dugotrajan proces koji zahteva mnogo vaše pažnje.

Treba imati u vidu i to da papagaji mogu biti bučni, pa ukoliko imate netolerantne komšije, onda to nije pravi kućni ljubimac za vas. Takođe, pre nego što unesete pticu u svoj stan, morate biti sigurni da niko od ukućana nije alergičan na perut i prašinu iz perja.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

I ljubimcima teško pada izolacija: Psu je toliko nedostajao NAJBOLJI PRIJATELJ, da su morali da obave VIDEO POZIV! (VIDEO)

Istraživanje pokazalo: Psi su kao DECA, nikada neće prići LOŠEM ČOVEKU!



Izvor: Objektiv.rs, portolife.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar