U Australiji za tri dana palo kiše kao za dva meseca, naredna 24 časa kritična (VIDEO)

Obilne padavine izazvale su poplave

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/You Tube

Obilne kiše izazvale su poplave u delovima istočne Australije, plaveći puteve, odsecajući gradove i oštetivši imovinu, dok vlasti savetuju stanovnike nižih oblasti da se evakuišu, prenosi Rojters.

U nekoliko regiona na jugoistoku Kvinslenda i severu Novog Južnog Velsa u poslednja tri dana pala je najmanje dvomesečna količina padavina.

U Springbruku u Kvinslendu palo je 514 milimetara kiše u poslednjih 48 sati, što je više nego dvostruko od januarskog proseka. Zamenik premijera Kvinslenda Kameron Dik pozvao je građane da ne kreću na put dok se vreme ne stabilizuje.

Predviđa se da će u naredna 24 sata pasti i do 350 milimetara kiše, a Zavod za meteorologiju izdao je ozbiljnu vremensko upozorenje za preko 250 kilometara širokog regiona Vajd Bej Burnt australijske države Kvinslenda, ali i za deo koji se nalazi jugoistočno od nje.

Nadležni ističu da može doći do naglog izlivanja reka i potoka iz njihovih korita, te da su naredna 24 sata kritična.

U susednoj australijskoj državi Novi Južni Vels desetine ljudi spaseno je iz poplavom odsečenih kampova, koji su obično puni tokom praznika.

Pojedini regioni ranije su već bili pogođeni nevremenom. U decembru, tokom božićnih praznika, u nevremenu je poginulo 10 ljudi, a desetine hiljade domova ostalo je bez struje. Još oko 11.000 domaćinstava i dalje je bez električne energije.Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar