Ove godine je razmenjeno 53 miliona nemačkih maraka: Evo šta da radite ako još uvek imate ovu valutu!

Čak ni skoro 22 godine nakon uvođenja evra milijarde nemačkih marka još uvek nisu vraćene, odnosno razmenjene.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Evro je ušao u naše živote pre 22 godine, ali milijarde nemačkih maraka i dalje su – negde. Ove godine je razmenjeno 53 miliona nemačkih maraka.

Ubrzo nakon početka sada već stare 2023. godine, jedan čovek je došao u ekspozituru Bundesbanke i predstavio se kao član lokalnog udruženja za zaštitu životinja. Kaže: Udruženje je dobilo neočekivanu božićnu donaciju – 24.900 maraka u novčanicama od 100 maraka. Nakon što je razjašnjeno poreklo požutelih novčanica i nesumnjivo dokazana njihova autentičnost, Bundesbanka je društvu za zaštitu životinja prebacila protivvrednost od skoro 13.000 evra.

53 miliona maraka razmenjeno tokom jedanaest meseci

Bundesbanka je ove godine u više od 91.000 slučajeva uspela da razmeni stare novčanice i kovanice nemačke marke za evre. Od januara do kraja novembra prikupljeno je nešto više od 53 miliona nemačkih maraka, što je više od 27 miliona evra. To znači da se obim razmene maraka u evra povećao drugi put zaredom.

“Očekujemo da će i narednih godina biti razmenjeno mnogo nemačkih maraka “, rekao je Balc.

Čak ni skoro 22 godine nakon uvođenja evra gotovine na prelazu iz 2001./2002. godine, milijarde nemačkih marka još uvek nisu vraćene, odnosno razmenjene.

Prema Bundesbanki, krajem novembra 2023. još uvek se negde nalazi nešto manje od 12,2 milijarde maraka, što je oko 6,24 milijarde evra. Reč je o novčanicama u vrednosti od oko 5,7 milijardi maraka i kovanom novcu od oko 6,6 milijardi maraka.

“Uvek sam impresioniran koliko nemačkih maraka još nije vraćeno nazad u Bundesbanku, čak ni u trećoj deceniji nakon što je nacionalna valuta zamenjena evrom”, kaže Burkhard Bala iz Bundesbanke.

Imate nemačke marke?

Nemačka je jedna od šest zemalja evrozone u kojoj je zamena stare nacionalne valute u evre moguća – na neograničeno vreme. To se takođe primenjuje u Austriji, Irskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

Svako ko još ima stare nemačke marke ili ih slučajno pronađe može ih zameniti: besplatno, u sve 31 filijale Bundesbanke odnosno poštom preko filijale Bundesbanke u Majncu.

Kurs je fiksiran uvođenjem evra: za 1,95583 nemačke marke dobijate jedan evro.

Neke od starih novčanica i kovanica verovatno nikada neće biti zamenjene – na primer, zato što su u rukama kolekcionara. Bundesbanka takođe pretpostavlja da su značajne u inostranstvu, pošto je nemačka marka širom sveta bila popularna kao rezervna valuta.Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar