Henri Kisindžer je jeo bečku šniclu i nije vežbao. Kako je dospeo u klub stogodišnjaka?

Kisindžerov jedinac David smatra da je tajna u "znatiželji koja ga je držala uključenim u svet i sva zbivanja"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/DW documentary

Kontroverzni američki diplomata Henri Kisindžer preminuo je u sredu u 101. godini.

Tajna dugog života trebalo bi da bude kombinacija zdrave ishrane, minimalnog stresa i redovnog kretanja. Ali Kisindžer je bio poznati ljubitelj bečke šnicle i kobasica, a imao je i priličnu averziju prema vežbanju. Pa kako mu je onda pošlo za rukom da doživi stotu?

“Kako sam dospeo u klub stogodišnjaka? Ne znam, nisam ciljao na to”, rekao je Kisindžer u svom poslednjem televizijskom intervjuu.

Kisindžerov jedinac David smatra da je tajna u “znatiželji koja ga je držala uključenim u svet i sva zbivanja”.

“Njegov um je njegovo oružje. Druga tajna izdržljivosti mog oca je njegov osećaj za misiju. Duboko veruje u tajanstvene koncepte, kao što su patriotizam, lojalnost i dvostranačje. Boli ga da vidi današnji javni diskurs koji se urušava i prividnu umetnost diplomatije”, napisao je David Kisindžer za The Washington Post.

Bivši izvršni direktor Googlea Eric Šmit, koji je s Kisindžerom 2022. napisao knjigu o veštačkoj inteligenciji, rekao je da bivši državni službenik nikad nije prestao da radi, što ga je, kako tvrdi, održalo u životu.

“On radi više od 40-godišnjaka. Ustaje rano i radi cieo dan. Večera sa suprugom i porodicom, a onda radi i noću. Uveren sam da je tajna dugovečnosti upravo u radoholičarstvu”, smatra Šmit.

Prema Tomasu Prlsu, koji je sproveo istraživanje o stogodišnjacima, dug život uslovljen je genetikom (30%) i stilom života (70%).

“Uopšteno, ljudi koji ne puše i zdravije se hrane imaju tendenciju da žive duže i zdravije. Ali niko ne može da živi dugo kao neko ko je pri rođenju nagrađen dobrom genetikom”, tvrdi.

Kisindžerovi majka i otac Paula i Luis Kisindžer umrli su 1998. godine u 97. godini odnosno 1982. godine u 95. godini.Izvor: Objektiv.rs, Index.hr

Komentari (1)

Ostavite komentar