Vučić iz Dubaija: “Ne verujem da će Ohridski sporazum uvrstiti u Poglavlje 35, zatvorili bi vrata Srbiji”

Na samitu o klimatskim promenama u Dubaiju učestvuje 170 svetskih lidera, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da se danas u svetu ne zna koje principe poštuju velike sile, ali da to svakako nije Povelja UN. Govoreći o klimatskim promenama, Vučić je rekao da moramo da čuvamo vazduh i celu našu zemlju za naše ljude, za zdraviji život i za zdraviju planetu, ali je ukazao da je za to potreban ozbiljan novac. Ne očekuje da će se u Poglavlje 35 u pregovorima sa EU uvrstiti Ohridski sporazum, jer bi time defakto zatvorili vrata za Srbiju.

Na samitu o klimatskim promenama u Dubaiju učestvuje 170 svetskih lidera, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On se danas sastao i sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Muhamed Bin Zajedom el Nahjanom. U razgovoru za RTS kaže da je reč o prijatelju Srbije.

“On je naš veliki prijatelj. Interesantno je da je pre mene imao bilateralne sastanke sa Makronom, Đokom Vidodom iz Indonezije, posle mene i Erdoganom, Šolcem. Onda vam je jasno da smo u društvu onih koji su mnogo važniji u svetu od nas, ali to pokazuje kakav je njegov iskreno prijateljski odnos prema našoj zemlji”, rekao je Vučić u intervjuu za RTS.

Govoreći o temi samita, Vučić je rekao da su posledice klimatskih promena katastrofalne po čovečanstvo, posebno za zemlje koje su okružene morem.

“Ja sam pokušao danas da u svom kratkom izlaganju, jer smo svi ograničeni vremenom koje imamo, da ukažem i na neke druge probleme. Kako možete da očekujete da sve ono što smo dogovarali u Parizu i Glazgovu i na drugim mestima, bude sprovedeno u delo ako u međuvremenu tri puta više bude potrošeno na oružje nego na bilo kakvo drugo ulaganje, na municiju, nego na bilo kakvo ulaganje u borbu protiv klimatskih promena? I kako to možemo da uradimo ako nemamo dogovor koja su to pravila koja važe u svetu i koji su to principi na kojima se svet zasniva”, rekao je Vučić.

Rekao je da se ne zna koji se principi poštuju, ali da to svakako nije Povelja UN.

“Ne zna se koje principe poštujemo, jer ne poštujemo principe Povelje Ujedinjenih nacija, ne govorimo o Srbiji, ona to radi, već govorimo o velikim silama. Onda teško da možete da imate mnogo optimizma i lepo je što je šeik Muhamed izdvojio 30 milijardi da stavi u poseban fond za borbu protiv klimatskih promena, ali nisam preterani optimista da ćemo u svemu tome svi uspeti i da ćemo svi zajednički da radimo jer vidim koliko su antagonizovani interesi velikih sila”, istakao je predsednik Srbije.

Naveo je i da se danas iza zavese najviše govorilo o Izraelu, Palestini, Ukrajini, Rusiji, o Kini, Tajvanu i drugim pitanjima koja na dnevnom ili srednjoročnom nivou mnogo više muče ljude od samih klimatskih promena.Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar