Na Zemlju stigle posledice haosa na Suncu: Zabeležene dve ogromne eksplozije

U četvrtak u večernjim časovima, do Zemlje su stigle posledice prve eksplozije na Suncu, a tokom petka stižu druge

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Naučnici ruskog Instituta primenjene geofizike zabeležili su na površini Sunca dve jake eksplozije, a kao posledica ovih dešavanja Zemlju su pogodile magnetne oluje. Njihov intenzitet će tokom četvrtka i petka biti izuzetno jak.

– Uočene su dve eksplozije: M3,4 koja je trajala 28 minuta i M9,8 koja je trajala 34 minute. Obe eksplozije su ispraćene zračenjem spektralnog tipa dva i erupcijom koronalne mase, koja sadrži geoefektivnu komponentu – objasnili su naučnici.

U četvrtak u večernjim časovima, do Zemlje su stigle posledice prve eksplozije na Suncu, a tokom petka stižu druge. Naučnici prognoziraju magnetnu oluju četvrtog stepena (G4), koja se klasifikuje kao veoma jaka.

Za vreme trajanje ove oluje mogući su problemi sa telekomunikacijama, sistemima za praćenje, kontrolom napona, kao i vidljive smetnje u radu radio uređaja.

Magnetne oluje mogu uticati i na zdravlje ljudi, posebno osoba koje imaju problema sa meteoropatijom. U najrizičnijim grupama su pacijenti sa kardio-vaskularnim oboljenjima, kod kojih se mogu javiti učestale i intenzivne tahikardije i oscilacije u krvnom pritisku.

Kod ostalih su moguće pojave nesanica, glavobolje, anksioznosti i slabosti. U pojedinim delovima sveta može se, kao i tokom prošlih solarnih oluja, javiti fenomen polarne svetlosti.Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar