“Ovako nešto nikada nisam video”: Na Islandu za jedan dan zabeleženo čak 300 zemljotresa

Najjači od oko 300 zemljotresa iznosio je tri stepena po Rihteru, a epicentar je bio pet kilometara severoistočno od Grindavika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Island, Foto:Pixabay/Free-Photos

Na Islandu, kod grada Grindavik na jugozapadu zemlje, samo u nedelju je registrovano oko 300 zemljotresa, najviše oko ponoći, a Islandska meteorološka služba nastavlja da upozorava na “stalnu opasnost od neposredne erupcije vulkana”, prenosi Tanjug.

Najjači od oko 300 zemljotresa iznosio je tri stepena po Rihteru, a epicentar je bio pet kilometara severoistočno od Grindavika.

Pre dve nedelje, ceo grad je evakuisan nakon što je zabeležena seizmička aktivnost izazvana magmom, zbog čega su u gradu nastale brojne pukotine i rupe na ulicama, preneo je Independent.

Ipak, iz Meteorološke službe ove ostrvske zemlje kažu da se “seizmička aktivnost malo smanjuje” i da se verovatnoća za vulkansku erupciju takođe smanjuje vremenom.

Iz civilne zaštite Islanda rekli su za londonski list da je u toj oblasti i dalje opasno.

“Ovako nešto nikada nisam video. Obično, imamo nekoliko minuta upozorenja da izađemo napolje, ali sa ovakvim vremenskim uslovima kao danas, nemamo toliko vremena”, rekao je neimenovani službenik civilne zaštite.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar