Riznica vitamina C: Ova namirnica sprečava rak prostate, jedite je kad god vam se ukaže prilika

Kombinacija hranljivih komponenti u sirovoj paprici smatra se prirodnim antidepresivom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
hrana
Foto/Pixabay

Iako se danas uzgajaju ljubičaste, crvene, zelene, narandžaste i bele paprike, sadržaj vitamina, minerala i drugih hranjivih vrednosti paprike vrlo je sličan, a male razlike se mogu pojaviti od sorte do sorte, ponekad boje ili mesta uzgoja.

Mnogo je bitnije kada je o paprikama u ishrani reč da je pronađena veza između visokog unosa vitamina C poreklom iz paprike, i smanjenog rizika od raka prostate. Uz to, kod ispitanika koji su učestvovali u studiji, utvrđeno je da likopeni, komponente iz paprike, uz beta karotene, vitamin C i A (retinoide) značajno smanjuju rizik od raka prostate.

Preliminarna istraživanja pokazala su i da paprika ima određena antikancerogena svojstva koja bi mogla vredeti i u prevenciji raka jednjaka i želuca.

Ovo povrće obiluje karotenoidom zeaksantinom koji važan za zdravlje očiju, posebno prevenciju makularne degeneracije i gubitka vida. Takođe, smanjuje oštećenja oka, i štiti od takozvane plave svetlosti iz UV zraka.

Redovna konzumacija paprike doprineće čišćenju arterija od plakova i tome da krvni sudovi budu više elastični. Stoga je paprika u jelovniku značajan faktor prevencije srčanog i moždanog udara.

Paprika sadrži više vitamina C čak i od citrusnog voća, za koje se smatra da je lider u sadržaju ovog vitamina. Takođe, sadrži više vitamina C i od nekih drugih voćki, pa i bobica. Na primer, crvena paprika ima čak 4 puta više vitamina od limuna.

Popravlja raspoloženje

Kombinacija hranljivih komponenti u sirovoj paprici smatra se prirodnim antidepresivom, jer utiče na lučenje serotonina (hormona sreće) i melatonina (hormona sna). To praktično znači da paprika popravlja raspoloženje i poboljšava kvalitet sna.Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar