Recept za najukusnije slavsko ŽITO: Dva tajna sastojka daju mu posebnu aromu

Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Još od davnina slavsko žito je jedan od neizostavnih simbola krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.

Za svaku domaćicu je od velike važnosti da joj pored kolača i žito bude lepo i ukusno. Zato vam donosimo recept za slavsko žito, kom dva sastojka daju poseban ukus – cimet i muskatni oraščić.

Sastojci:

– 300 gr pšenice belice
– 300 gr mlevenih oraha
– 250 gr šećera
– malo vanil šećera
– muskatni oraščić
– cimeta na vrh noža

Priprema:

Pšenicu dobro očistite od nečistoće i isperite pod mlazom vode. Stavite je u veći sud, jer bubri prilikom kuvanja, pa je ostavite da provri.

Kad provri, pustite da vri par minuta, prospite vodu, a žito ostavite u cediljci.

Nalijte novu, hladnu vodu i ponovite postupak.

Ostavite da opet provri, bacite vodu, nalijte opet čistu hladnu vodu i ostavite ponovo da provri.

To radite četiri puta, da bi se voda izbistrila.

U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro tako je i potrebno.

Kad četvrti put voda provri, sklonite posudu sa vatre, stavite je na hladno mesto, poklopite i zamotajte u neku toplu, vunenu tkaninu.

Ostavite par sati da miruje i žito će biti kuvano, a većina zrna raspuknuta i prohlađena.

Žito procedite, ali sačuvajte dva decilitra tečnosti. Sameljite ga na mašinu za meso ili u multipraktiku.

U većoj šerpi izmešajte žito, mlevene orahe i šećer. Dodajte vanilu, na vrh noža cimeta i muskatnog oraščića po ukusu.

Žito servirajte u lepu, svečarsku činijicu, pospite ga mlevenim orasima, ukrasite polutkama oraha, po želji bundevinim semenkama i bademom.

Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita.

Izvor: Krstarica

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar

Izdvojeno za vas