“Njima je sve dopušteno, a radniku, sirotinji, odmah otkaz”: Hrvatica dobila otkaz zbog 12 kesica začina

"Krađa je krađa, tu nema dileme i nema opravdanja, ali, ovde treba spomenuti par stvari, reč je o vrednoj radnici koja u fabrici radi decenijama", navode sindikalci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/wurliburli

Dugogodišnja radnica “Podravke” (podaci poznati redakciji) dobila je otkaz pošto su je uhvatili u krađi 12 kesica začina “Vegeta”, piše Danica.hr.

Radnica je kese od pola kilograma “Vegete” pokušala da iznese u torbi iz fabričkog kruga, ali je otkrilo obezbeđenje na kapiji. Na otkaz je ovih dana, kako se saznaje, prilično burno reagovao deo sindikalne scene. Neki od njih govorili su i za medije.

– Krađa je krađa, tu nema dileme i nema opravdanja. Ali, ovde treba spomenuti par stvari. Prvo, reč je o vrednoj radnici koja decenijama radi u fabrici, a plata joj je tek lani povećana na oko 5.000 kuna (oko 660 evra). Suprug je penzioner, nisu u bajnoj materijalnoj situaciji.

– Osim toga, to je prvi put da je tako nešto učinila. Sankcije moraju da postoje, jasno, ali zar joj je trebalo odmah dati otkaz i pretvoriti porodicu u socijalni slučaj? Pa, ta žena radila je decenijama u pogonu za minimalac! I odmah otkaz – ogorčen je jedan sindikalac.

Drugi ističe da menadžeri već godinama “legalno pljačkaju” firmu kroz opcijske deonice na kojima zarađuju milione. “Radnici koji rade za mizeriju u pogonima to vide”, upozorava on, “i tu nema pomoći”.

– Njima je sve dopušteno: i bonusi i deonice i velike plate i putni troškovi i službeni automobili i večerice na službenu karticu… Molim vas, čime su ti ljudi, većina njih, toliko zadužili firmu? A radniku, sirotinji, odmah otkaz – utučen je drugi sagovornik.

“Podravka”: Nema oprosta za krađu

U “Podravki” se nezvanično saznaje da je postupanje u takvim slučajevima uobičajeno. Kažu, nema oprosta za krađu, a to znaju i svi radnici jer nije prvi put da se to dogodilo. Žao im je radnice, ali bila je svesna svih posledica svog nepromišljenog čina.

Inače, veleprodajna cena 12 kesica “Vegete” od 500 grama u radnjama iznosi ukupno oko 280 kuna, odnosno otprilike 37 evra.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar