Auto koji se sam vozi završio u vodi: Vozač hoće da tuži sve redom (VIDEO)

Nijedan sistem autonomne vožnje ne može da zameni vozača i ne može biti u potpunosti autonoman

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Youtube/ Wham Baam Teslacam

Vozač automobila Tesla Model 3 nije pazio na saobraćaj ispred sebe, nije reagovao na znakove upozorenja i završio je u dubokoj vodi izazvanoj poplavom.

Sada se žali i hoće na sudu da traži pravdu. Sistem se zove “Full Self Driving”, ali to nikako ne znači da automobil treba u potpunosti da vozi sam.

Nijedan sistem autonomne vožnje ne može da zameni vozača i ne može biti u potpunosti autonoman. U to se uverio još jedan Amerikanac, kada je sa svojim Tesla 3 završio u dubokoj vodi pored puta.

On je vozio brzinom od skoro 100 km/h u blizini Mono City, i bez ikakve reakcije prošao pored znaka na kojem je pisalo “Flooded”, koja ukazuje na poplavljen put. Pošto Tesla nije uspela da prepozna znak, automobil je nastavio nepromenjenom brzinom u poplavljeni deo puta.

Usledio je akvaplaning, odnosno situacija u kojoj pneumatici gube kontakt sa podlogom, jer se između pneumatika i podloge nalazi velika količina vode, zatim zanošenje i zaustavljanje u dubokoj vodi.

“Zamalo-vozač” Tesle sada želi da tuži grad i kompaniju Tesla. Grad, zato što se table sa oznakom za poplave nalaze i tamo gde nema poplava, a Teslu, zato što automobil nije reagovao na znak upozorenja.

Naravno da je ovo suludo, jer je grad na optimalan način obeležio opasnost na putu, a Tesla u svojim uputstvima ističe, da autonomni sistem može da pogreši i da vozač uvek mora da bude spreman da reaguje i da preuzme kontrolu nad automobilom.Izvor: B92

Komentari (1)

Ostavite komentar