Sladoled na Jadranu PREPUN BAKTERIJA: Cene kugli na moru su PAPRENE, a ovo su mnogi zanemarili

Ugostiteljima kod kojih su utvrđeni zdravstveno neispravni nalazi oni napišu izveštaj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Cena kugle sladoleda na Jadranu jedna je od glavnih tema ovog leta, ali nije samo cena ta o kojoj bi trebalo da se govori.

Rasprava o previsokim cenama kugle sladoleda bacila je u drugi plan pitanje o kvalitetu.

Prema ispitivanjima Odseka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kvalitet sladoleda i njegova zdravstvena ispravnost lošiji su nego prošle godine, piše Novi list.

– U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 odsto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj proceni i dosta više od brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda koju smo utvrdili prošle godine kada je taj procenat iznosio 33 odsto – kaže Ivona Žarkovac Saršon sa Odseka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju ovog Zavoda.

U uzorcima koji su obrađivani u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i koji nisu zadovoljili svojim zdravstvenim kvalitetom, utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i enterobakterija.

Te bakterije su glavni razlog zdravstvene neispravnosti sladoleda u ugostiteljskim objektima, pri čemu su u prvom redu praćeni objekti u priobalju i kvarnerskim otocima.

– Srećom, patogene bakterije poput salmonele nisu utvrđene u niti jednom uzorku. Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegovog čuvanja i higijene samog objekta – kaže Saršon Žarkovac.

Ugostiteljima kod kojih su utvrđeni zdravstveno neispravni nalazi oni napišu izveštaj.

– Svako dalje postupanje je na odgovornosti samih vlasnika i menadžera određenog objekta. Mi ne određujemo kazne, to je posao inspektorata – kaže Saršon Žarkovac.

Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar