Edi Rama: “Poslao sam Šolcu i Makronu nacrt o Zajednici srpskih opština”

On je naglasio da će Zajednica srpskih opština do kraja dijaloga biti "Gordijev čvor"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu poslao nacrt o Zajednici srpskih opština.

Rama je, na konferenciji za novinare, rekao da ne razume oklevanje prištinske vlasti da deeskalira situaciju na severu Kosova i Metohije.

„Situacija na severu poprima razmere političke tragedije za Republiku Kosovo. Izjave naših strateških saveznika o ovoj situaciji su sve alarmantnije i neshvatljiv je razlog oklevanja kosovskih vlasti da deeskaliraju situaciju u kojoj je očigledno da Kosovo svakodnevno pravi velike gubitke“, naveo je Rama.

On je naglasio da će Zajednica srpskih opština do kraja dijaloga biti „Gordijev čvor“.

„Srbija radi ono što je radila mnogo puta do sada, dok Kosovo radi nešto što nikada ranije nije radilo i za šta ga univerzalno okrivljuju svi strateški saveznici albanskog naroda. U uslovima kada odnosi saveznika sa Kosovom poprimaju sve ultimativnije tonove, ako Kosovo, a nadam se da se to neće desiti, bude sankcionisano zbog svog stava, tu sam da podelim sa vama nepoznatu činjenicu do danas. Odavno znam da će Gordijev čvor dijaloga do kraja biti Zajednica opština sa srpskom većinom, a uveren sam da nijedna strana ne želi Zajednicu i da će dati sve od sebe da je gura u beskonačnost držeći krizu otvorenom“, kazao je Rama, preneo je portal „Kosovo onlajn“.
Istakao je da veruje da je stvaranje ZSOključ da se konačno otvore vrata za međunarodnu afirmaciju tzv. Kosova.
„Njeno priznavanje od svih, njeno plasiranje u međunarodne forume i međusobno priznavanje sa Srbijom. To je nacrt koji su davno razradili vrhunski američki i evropski stručnjaci, za slučaj da dođe taj dan“, dodao je Rama.

Prema njegovim rečima, nacrt koji je poslao Makronu i Šolcu o Zajednici srpskih opština možda nije idealno rešenje, ali uvažava sve razloge za stvaranje ZSO.
„Reč je o poverljivom dokumentu koji ne pretenduje da bude idealno rešenje, ali je dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uvažava sve razloge za stvaranje Zajednice“, rekao je Rama.
Upitan da li je u vezi sa ovim nacrtom konsultovao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ili predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Rama je odgovorio da nije u obavezi da konsultuje bilo koju stranu, javila je „Koha“, a prenosi Sputnjik.



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar