Dete (5) osećalo UŽASAVAJUĆE BOLOVE u stomaku: Hitno operisan, doktori u čudu posmatrali sadržaj u telu

Skener je otkrio da dečak u stomaku ima veliku masu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Twitter

Postoji dobar razlog što su nam roditelj oduvek govorili da ne gutamo žvakaće gume, tvrdeći da će ostati u našem telu “zauvek”. Naime, jedan petogodišnjak je završio na hitnoj operaciji, nakon što je progutao 40 žvaka.

Mališan iz Ohaja završio je u operacionoj sali nakon što se gomila žvakaćih guma zalepila jedna za drugu i počela da mu blokira digestivni trakt.

Dečak je počeo da oseća stravične bolove u trbuhu i dobio je dijareju, a lekari su uz pomoć sonde kroz usta uspeli da izvuku lepljivu masu i dečaku su tako verovatno spasili život.

Srećom, dečak neće imati dugotrajne posledice, ali su lekari rekli da je sreća što žvake nisu kompletno blokirale digestivni trakt, jer mališan to verovatno ne bi preživeo. Lekari su objasnili da je to moglo da dovede do perforacije creva i izlivanja sadržaja.

Slučaj mališana otkrio je dr Čizit Iheonunekvu iz klinike u Klivlendu u svom članku za medicinski magazin JEM Reports.

Doktor je istakao da sva deca koja su dovedena u bolnicu zbog stomačnih bolova i dijareje bi trebalo da budu pregledana za strana tela u crevima.

Kada je petogodišnjak stigao u bolnicu sa jakim bolovima, majka je rekla da je dečak tog dana pojeo celo pakovanje žvaka.

Čim je dete osetilo probleme ona je odmah pozvala Hitnu pomoć, a savetovano je da sina odmah odvede u Urgentni centar.

Skener je otkrio da dečak u stomaku ima veliku masu koja mu se zalepila u stomaku i zauzima čak 25 odsto njegovog trbuha.

Nakon konsultacije, lekari su se dogovorili da je najbolje da probaju da masu izvuku iz creva detetu kroz jednjak.

Dete su sedirali, stavili mu metalni tubus niz grlo, a potom su instrumentima čupali deo po deo lepljive mase, dok nisu izvukli sve.

Doktor je rekao da je procedura rađena više puta.

Nije otkriveno da li je dečak bio uveden u totalnu anesteziju, ili je pak bio budan tokom ove neprijatne intervencije.

Tokom sutrašnjeg dana dečak se, srećom, žalio samo na neprijatnost u grlu, a pošto mu je stomak “proradio”, otpušten je na kućno lečenje.

Lekari savetuju da se ne gutaju žvakaće gume, iako ističu da se ništa strašno neće dogoditi ako slučajno progutamo jednu žvaku.

Kažu da će žvaka “putovati” kroz naša creva, dok ne izađe na drugi kraj. Ipak, ukoliko progutamo više žvaka, komplikacije su moguće.

“Događaju se slučajevima u kojima pacijent proguta veći broj žvaka, i to u kombinaciji sa konstipacijom, dovodi do blokade creva kod dece”, kaže dr Elizabet Raja, gastroenterolog sa klinike Mejo.

Ona kaže da upravo iz ovog razloga stalno treba ponavljati deci da nije dobro gutati žvake.

Navodi se da naše telo ne može da svari žvakaću gumu jer je pravljena od sintetičkih polimera i lateksa, koji se ne razlažu u našem digestivnom traktu.

Ukoliko se žvake koje smo progutali zalepe jedna za drugu, vrlo lako mogu da stvore masu koja blokira creva.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar