Kisindžer: Želja SAD da Ukrajina uđe u NATO započela je rat

Rusija je vekovima imala značajan uticaj u regionu, ali je njen stav prema Evropi bio ambivalentan, s obzirom da je bila zainteresovana da neguje te veze radi sopstvenog razvoja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ilustracija / Printscreen Youtube

Želja Sjedinjenih Američkih Država da Ukrajinu primi u NATO bila je ozbiljna greška i dovela je do sadašnjeg sukoba, izjavio je bivši američki državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer u intervjuu za Vol Strit Žurnal.

Prema njegovim rečima, Rusija je vekovima imala značajan uticaj u regionu, ali je njen stav prema Evropi bio ambivalentan, s obzirom da je bila zainteresovana da neguje te veze radi sopstvenog razvoja, ali je uvek bila oprezna zbog potencijalnih pretnji koje dolaze sa Zapada, preneo je Tas.

Kisindžer smatra da je upravo ta ambivalentnost dovela do sukoba u Ukrajini. “Mislim da je ponuda da se Ukrajina primi u NATO bila ozbiljna greška i da je dovela do ovog rata“, rekao je on.

Kisindžer je istakao da je nakon početka rata administracija američkog predsednika Džoa Bajdena uradila “mnoge stvari” kako treba i da ih “podržava u Ukrajini“.

“Iz moje perspektive, rat u Ukrajini je dobijen u smislu sprečavanja ruskog napada na savezničke nacije u Evropi“, rekao je Kisindžer, ali je dodao da smatra da postoje i “druge opasnosti koje mogu doći iz Rusije”.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar