Zašto banke odbiju klijente za kredit: Zbog jedne loše navike odmah vas stavljaju na CRNU LISTU!

Banke pre nego što odobre bilo koji kredit, rade detaljnu proveru kreditne istorije i kreditne sposobnosti potencijalnog klijenta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Pixabay, unsplash/Maxim Hopman/Jan Huber/Ilustracija

Mnogima se desilo da apliciraju za keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit kod banke i da budu odbijeni za isti, a najčešće ne dobiju odgovor zašto su odbijeni. Banke imaju svojevrsno “diskreciono pravo” da vam ne kažu zašto su vas odbili za kredit.

Banke pre nego što odobre bilo koji kredit, rade detaljnu proveru kreditne istorije i kreditne sposobnosti potencijalnog klijenta. Najveći deo te provere ide kroz Kreditni biro. Tek kada banka proceni da klijent ispunjava sve uslove i da mu je Kreditni biro “čist”, onda se kreće sa odobravanjem kredita.

Najčešći razlog za odbijanje pri apliciranju za kredit jeste prethodno kašnjenje u plaćanju kredita koje zabeleženo u Kreditnom birou. Pored toga, banke znaju da odbiju i ukoliko ste se, na primer, kladili na neku utakmicu i to platili direktno sa kartice.

To su neki od najčešćih razloga zašto banke mogu da vas odbiju kada aplicirate za kredit. Za bankare obe ove stvari znače da biste vi (potencijalno) mogli da budete rizičan klijent.

Savet je da ako već upražnjavate pomenute kladioničarske aktivnosti plaćajte u kešu, a ne karticom. Što se tiče većeg dela problema, a to su ubeležena kašnjenja u Kreditnom birou – njih morate uvek da predupredite.

Ukoliko imate kredit u otplati i procenite da biste mogli da imate problem u otplati koji bi izazvao veća kašnjenja, potrebno je da odmah razgovarate sa svojom bankom i pokušate da se dogovorite o reprogramu kredita kroz produženje roka otplate ili kroz grejs period. Ukoliko ne uspete da se sa bankarima dogovorite oko ove mogućnosti, onda treba uvek u vidu da imate i mogućnost refinansiranja pod povoljnijim uslovima od kredita koji trenutno otplaćujete.



Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar