Neskrivena PODRŠKA Rusiji: Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi pokazalj bliskog partnerstva

Đorić je podsetila da je nakon posete kineskog predsednika Moskvi, Velika Britanija reagovala time što je rekla da će slati oružje sa osiromašenim uranijumom Ukrajini u znak podrške

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Politikolog Marija Đorić ocenila je danas da nedavna poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi predstavlja neskrivenu podršku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i da tom posetom Kina pokazuje da joj je Rusija blizak spoljnopolitički partner.

Đorić je za medije navela da je tajming u kojem se poseta dogodila veoma važan, jer je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina, pa odlazak Si Đinpinga u Moskvu, koji je nedavno po treći put izabran za predsednika, predstavlja podršku ruskom predsedniku.

– Suština posete Si Đinpinga Putinu jeste da su Rusija i Kina želele da pokažu da žele jedan multipolarni svet. Dešava se nešto jedinstveno u poslednjih 100 godina, To može značiti samo da će Rusija i Kina zajedničkim snagama raditi na oblikovanju jednog novog svetskog poretka – rekla je Đorić.

Đorić je podsetila da je nakon posete kineskog predsednika Moskvi, Velika Britanija reagovala time što je rekla da će slati oružje sa osiromašenim uranijumom Ukrajini u znak podrške.

Kada je reč o velikim silama, dodaje, sada postoji sistem reciprociteta u međunarodnim odnosima.

– Biće dosta izazova i Ukrajina će biti ona tačka oko koje će se sve vrteti, plašim se da ne dođemo do pirove pobede iz tih međunarodnih savremenih odnosa u kojima više ne postoji međunardno pravo već sila. Ko god da pobedi plašim se da će biti pobeda sa puno gubitaka – rekla je ona.

Ocenila je i da Kina ne želi da prepusti tek tako Rusiju trenutnoj političkoj situaciji u svetu zato što preveliko slabljenje Rusije ne bi bilo dobro za nju.

– Kina dobro zna da su Rusija i ona, sudeći po američkim starteškim dokumentima, identifikovane kao dva glavna neprijatelja. Rusija u bezbednosnom smislu, a Kina u ekonomskom. Tu vidim još jednu skrivenu poruku, smatram da će Rusija sa Kinom raditi na destabilizaciji dolara, odnosno petrodolara koji je u poslednjih nekoliko decenija glavno platežno sredstvo i nešto što daje ekonomsku i političku snagu pa i mogućnost da SAD finansira svoje ratove – rekla je Đorić.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar