Vučić se obratio nakon pregovora u Ohridu: Važno mi je da sam rekao koje su naše CRVENE LINIJE

Predsednik je nastavio da se bori za Kosovo i Metohiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/TV Pink

U Ohridu je danas održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

23.04 – Pitanja novinara

Predsednik Srbije odgovarao je na pitanja novinara u Ohridu.

– Imamo da formiramo komisiju kojom će da predsedava EU, ima rok kad se nešto završi, to je donatorska konferencija za pet meseci. Neću da stajem na muku Kurtiju, on je tražio da to uđe u dokument, ja sam tražio da onda uđe da sve mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije.

– U ovom delu nemamo mnogo obaveza, neću nikog da obmanjujem, kad se budemo naredni put sastajali, onda ćemo da pričamo o našim obavezama. Ovo je težak proces, važno mi je da sam rekao koje su naše crvene linije.

Vučić je napomenuo da Kurti traži i ratnu odštetu.

– Pustite da počnemo da razgovaramo o ZSO. Suština je bila u tome da čuvamo mir i da napredujemo. Srbija će želeti da implementira stvari, kod nas se ništa nije promenilo. Nema ništa ni komično, ni tragično, reč je o ne lakom procesu. Dug proces, u svakom slučaju.

Foto: Printscreen/TV Pink

– Što se češće srećemo, to je bolje. Mnogo volim da odem u Gračanicu, ima mnogo dobrih domaćina, pozivam vas da dođete na slavu da popijemo nešto, taman za prijateljstvo između Srba i Albanaca – rekao je Vučić jednom od novinara.

Ponovio je da je u pitanju ozbiljan proces.

– Moraćemo da nastavimo da radimo, sada će da nam cene rezultat pojedinačno. To je sad novo, u pravilima je. To ubacuju u pregovarački okvir. Nemojte da sumnjate da će biti nastavljeni pritisci i na jedne i na druge. Nemam ja problem s ovim danas, ali ću da imam s nečim sutra. Ništa nisam krio od svog naroda, mogu da kažem i pred svima drugima.

22.59 – Obraćanje Vučića

Predsednik Vučić obratio se nakon sastanaka u Ohridu.

– Postignut je nekakav dogovor. Evropski savet, odnosno EU će procenjivati ko je šta ispunio implementacioni plan. Za nas je od velikog značaja što je kao prioritetno stavljeno formiranje ZSO. Moram da kažem da sam zbog toga zaista zadovoljan, govori se o nestalim osobama, o donatorskim konferencijama. Plan će sigurno morati da se nadograđuje. Siguran sam da će albanska strana da insistira na tome da nisam potpisao ništa. Siguran sam da smo napravili pomak, nije bio Dan D, ali bio je ok dan. Sutra ću predstaviti građanima svaku tačku. Videćete svako slovo.

Predsednik je istakao da su imali prijatan razgovor.

22.10 – Oglasio se Stano

Portparol Evropske unije Peter Stano saopštio je da je završen sastanak u Ohridu na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine kojim posreduje EU.

Stano je na Tviteru naveo da će visoki predstavnik EU Žozep Borelj uskoro izvestiti javnost o ishodu razgovora.

22.00 – Završen sastanak

Trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i šefa diplomatije EU Žozepa Borelja u Ohridu upravo je završen. Uskoro se očekuje obraćanje predsednika Vučića.

Očekuje se i da će se uskoro Borelj obratiti novinarima.

21.44 – Pregovori ušli u dvanaesti sat

Ohridski maraton ušao je u dvanaesti sat. Trilateralni sastanak i dalje traje, a predsednik Vučić nastavlja borbu za srpske interese.

19.20 – Veliki broj medijskih ekipa čeka završetak trilateralnog sastanka u Ohridu i obraćanja učesnika

Veliki broj medijskih ekipa čeka završetak trilateralnog sastanka u Ohridu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, i odvojena obraćanja Vučića i Kurtija.

19.18 – Oglasio se Eskobar

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je danas u Ohridu da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

– Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma – rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa. Detaljnije čitajte u POSEBNOJ VESTI.

19.06 – Ohridski maraton ušao u deseti sat

Sastanci u Ohridu ušli su u deseti sat, a trilateralni sastanak i dalje traje.

16.40 – Trilateralni sastanak nastavljen posle pauze

Prvi deo trilateralnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima, šefom EU diplomatije Đuzepom Boreljom i predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, završen je posle nešto više od sat vremena. Posle pauze, razgovori su nastavljeni.

Po završetku razgovora očekuju se odvojena obraćanja Vučića i Kurtija, a planirano je i da Borelj održi konferenciju za medije.

15:20 – Počeo trilateralni sastanak

U Ohridu je počeo trilateralni sastanak Borelja, Vučića i Kurtija.

14:45 – Bilateralni sastanci završeni, čeka se početak trilateralnog sastanka nakog čega sledi obraćanje

14:25 – I policijski čamac čuva učesnike razgovora u vili Biljani u Ohridu

Oko Vile Biljane u Ohridu, gde su danas u toku sastanci u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, formiran je veliki bezbednosni prsten.

Stotinu policajaca raspoređeno je u ovom delu Ohrida oko vile i hotela Ineks Olgica, gde se nalazi pres centar, prenela je Telma.

Domaćin skupa je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, a u Ohridu je i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

14.15-  Završen sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem

12.05 – Počeo sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem

U Ohridu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa Aljbinom Kurtijem.

12.00 – Završen sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom u Ohridu

10.44 – Počeo sastanak

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa visokim predstavnikom EU za spolјne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

10.33 – Žozep Borelj: Oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid

– Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa – sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa, napisao je Borelj na Tviteru.

10.00 – Vučić razgovarao sa Kovačevskim

– Zahvalio sam prijatelju Dimitru Kovačevskom na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga – napisao je Vučić ispod fotografije, a detaljnije čitajte KLIKOM OVDE.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

9.20 – Vučić stigao u Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid, gde će danas biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Pregovori u Ohridu

Sastanak, koji je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj i na kome su učešće potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti odvijaće se uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Kako je najavila pres služba Evropske unije, prvo će se održati odvojeni bilateralni sastanci sa Vučićem i Kurtijem, jedan za drugim, koji će početi u 10.30 sati, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak.

Ističe se da će sastanak biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o primeni Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Na kraju sastanka predviđena je izjava Borelja za medije.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar