Od Malezije do OSKARA: Evo ko je glumica koja je osvojila NAJPRESTIŽNIJU filmsku nagradu

Mišel Jeo je prva glumica azijskog porekla koja je dobila holivudsku zlatnu statuu za najbolje odigranu žensku ulogu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: AP Photo/John Locher

Glumica Mišel Jeo (60) je dobila Oskar za glavnu žensku ulogu u filmu “Sve u isto vreme” i time pokazala da za ostvarivanje snova nikada nije kasno.

Naime, Mišel Jeo je prva glumica azijskog porekla koja je dobila holivudsku zlatnu statuu za najbolje odigranu žensku ulogu.

Mišel je rođena 1962. godine u Maleziji. Uvek je sa ponosom isticala svoje poreklo a žali za tim što nikada nije tečno uspela tečno da priča kineski. Kao dete, strastveno je volela balet, međutim povreda kičmene moždine sprečila je da se ostvari kao balerina.

Nakon što je diplomirala na Akademiji, Jeo je stekla diplomu iz koreografije i drame.

S obzirom na to da je od mladosti plenila svojom lepotom, Mišel postaje 1983. Mis Malezije. Zahvaljujući ovoj tituli pojavljuje se na malim ekranima sa glumcem i komičarem Džeki Čenom.

Njena filmska karijera počinje sa snimanjem akcionih filmova poput: “Da, madam”, “Heroic Trio”, “Wing Chun”. Zanimljiv je podatak da s obziram na to da su ovi filmovi uključivali borilačke veštine, Mišel se, glumeći u istim, uglavnom oslanjala na svoje plesno iskustvo. 1997. godine postaje Bond devojka odigravši glavnu ulogu u filmu “Sutra ne umire nikad”, potom su usledile značajne filmske uloge u filmovima “Memoari jedne gejše”, “Šang-Či i legenda deset prstenova”, kao i serije “Star Track- Discovery”.

U filmu “Sve u isto vreme” za kojeg je i dobila Oskara za glavnu žensku ulogu, Jeo igra kinesko-američku vlasnicu perionice koja je zaglibila u poslu i u braku koji se raspada, dok se bori da se poveže sa svojom kćerkom Džoj.

Prilikom uručivanja nagrade Mišel je izjavila sledeće: “Ovo je dokaz da se snovi ostvaruju. Moram ovo da posvetim svim mamama na svetu jer su one superheroji, a bez njih niko ovde ne bi bio večeras. Ona ima 84 godine, nosim joj ovo kući. Ona ovo trenutno gleda u Maleziji sa mojom porodicom i prijateljima. Volim vas ljudi. Nosim vam ovo kući”.

Mišel Jeo godinama je u ljubavnoj vezi sa Žanom Todom, generalnim menadžerom Skuderije Ferari. Žive zajedno u Ženevi. Par nema decu, dok Tod ima sina iz prethodne veze.

Glumica je poznata kao velika ljubiteljka prirode, pa se i pored glume bavi zaštitiom ugroženih velikih mačaka, na prvom mestu očuvanjem južnokineskog tigra.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar