Izbegnite probleme i osećaj zapostavljenosti: Kako da pripremite dete za dolazak bebe u porodicu?

Uključite dete u poslove oko bebe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca, piše Trudnoća i Zdravlje.

Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjak

Kako da razgovaram sa svojim detetom o novoj bebi? Kada kažete svom jednogodišnjaku da će imati brata ili sestru, on neće u potpunosti razumeti šta se dešava. Nastaviće sa svojim normalnim interesovanjima.

Pratite detetovo interesovanje u pogledu toga koliko ono želi da priča o bebi ili da bude uključeno u pripreme. Dok ste trudni, možda će pokazati na Vaš stomak i reći: „Beba?“. Ili će možda samo želeti da dodirne trudnički stomak.

Neka dete oseti bebine pokrete, kada su dovoljno izraženi. Možete ga pozvati da peva ili da potapše bebu. Neka Vaš razgovor o novoj bebi bude lagan i pozitivan.

Kako možete da pomognete svom detetu?

Vaš jednogodišnjak sigurno neće moći da zamisli kako će izgledati imati bebu . Sve dok beba ne dođe. Ako Vaše dete pokaže bilo kakvo interesovanje, možete mu dati jednostavne informacije. Kao što su: „Beba će spavati ovde i koristiti ovo sedište za auto“. Ili, „Možemo da damo bebi poljupce i da joj pevamo pesme“. Pregledajte slike Vašeg deteta kad je bio  beba.  Recite mu koliko ste bili uzbuđeni kada se rodilo. Ovo će mu biti zabavno i pomoći mu da nauči kako izgleda novorođenče.

Dvogodišnjak vas može pitati šta beba radi unutra. „Da li se kreće okolo?“ Ili može pitati da li će ona izaći: „Beba napolje?“ Možete ga pitati i šta misli. „Šta misliš da ona radi tamo?“ Deca obično imaju ideju o odgovoru kada postavljaju pitanje. Sada je od pomoći i poseta prijateljima ili rođacima sa bebama. Ako dete nije naviklo da Vas vidi kako držite drugo dete, u početku će možda imati jake reakcije. Sjajno je ako možete da provedete opušteno vreme sa drugim porodicama. Kako bi se naviknuo na ideju da njegovi roditelji mogu da drže druge bebe. Ali da ga i dalje vole i da će se brinuti o njemu. Boravak u blizini drugih beba će mu takođe dati priliku da vidi kakve su. I da počne da razvija načine interakcije sa njima.

Uključite dete u pripreme

Vaše dete od godinu dana će verovatno biti zainteresovano za bebine „stvari“. Možete ga uključiti u odmotavanje poklona, igranje sa njima i odlaganje. Iako je možda više zainteresovan da izvadi stvari nego da ih odloži. Verovatno će misliti da su sve stvari za bebe njegove. Ako treba da premestite dete iz krevetića ili u drugu sobu, uradite što je ranije moguće pre porođaja. Kako se dete ne bi osećalo pomereno. Nadamo se da neće biti mnogo drugih stvari koje ćete tražiti od njega da podeli. Deljenje nije jača strana malog deteta. Svi će biti srećniji ako se od njega ne očekuje da bebi da bilo koju od svojih igračaka. Čak i igračke sa kojima se nije igrao mesecima. One mogu iznenada postati veoma vredne!

Ako je dvogodišnjak zainteresovan, pozovite dete da Vam pomogne u donošenju jednostavnih odluka.  Eventualno da izabere potrepštine. „Gde da stavimo ćebe?“ „Misliš li da kupimo ove bele čarape ili žute? Pustite ga da se igra sa bebinim stvarima i otpakuje sve poklone. To će mu pomoći da se oseća uključenim. Da zna da je deo odbora za dobrodošlicu.

Ako je Vaše dete bliže 3. godine, možete mu dati jednostavne informacije. Kao što su: „Beba u početku neće moći da se igra sa nama”. Ili “Moći ćemo da joj poljubimo nožne prste ili da je držimo za ruku. Većinu svog vremena spava, plače i hrani se. Ponekad bebe plaču jer samo tako mogu da nam kažu šta im treba.“

Foto: Shutterstock

Kako će se stvari promeniti kako se porođaj približava?

Vaše dete može postati uznemireno mesec dana pre porođaja. Kako postajete veći, manje energični i više fokusirani na rođenje. Ono može postati zahtevniji. Može razviti nove strahove, pa čak i nazadovati. To je normalno. Podrška sa ljubavlju tokom ovog vremena će mu pomoći da povrati samopouzdanje. I pripremi se da bude veliki brat/sestra.

Pokušajte da izbegnete bilo kakve velike promene tokom ovog perioda, kao što je preseljenje ili promenu vrtića. Nemojte vršiti pritisak na dete da se privikava na nošu, odvikava od dude. Držite se redovne rutine deteta koliko god je to moguće. Provedite što više opuštajućeg vremena sa njim u poslednjim nedeljama. Ovo može biti vreme da uživate u posebnom odnosu koji ste podelili. Pre nego što se stvari promene. On je mnogo više zainteresovan za svoj odnos sa Vama nego za novu bebu.

Priprema predškolca za batu ili seku

Pratite detetovo interesovanje u pogledu toga koliko ono želi da priča o tome.  Ili da bude uključeno u pripreme. Odgovarajte na njegova pitanja kako se pojave. Možda će Vas pitati šta beba radi unutra. „Da li se kreće? Kako jede? O čemu razmišlja?“

Možete i da pitate šta on misli: „Šta misliš da ona radi tamo?“ Deca obično imaju ideju o odgovoru kada postavljaju pitanje. Neka dete oseti bebine pokrete kada su pokreti izraženi. Možete ga pozvati da peva ili potapše bebu. Razmislite da ga dovedete u kratku prenatalnu posetu da čuje otkucaje bebinog srca. Razgovarajte o novoj bebi lagano i pozitivno. Ako želite da objasnite svoj umor, možete reći: „Odgajanje bebe je veliki posao. I ja sam se ponekad osećala umorno kada si rastao u stomaku.“

Kako mogu da pomognem svom detetu 

Korisno je razgovarati sa svojim detetom o novoj bebi kao osobi sa sopstvenim mislima i osećanjima. Takođe ćete želeti da mu date informacije o tome kakve su novorođene bebe zaista. „Beba u početku neće moći da se igra sa nama. Ali ćemo moći da je držimo za ruku. Većinu vremena će provoditi spavajući, plačući i u hranjenju. Ponekad bebe plaču jer je to jedini način da nam kažu šta im treba.“

U nekom trenutku, možda ćete želeti da pokažete svom detetu neke fotografije. Kako ste izgledali kada ste bili trudni sa njim. I naravno, poželećete da prođete kroz njegove sopstvene slike bebe. Da ispričate priče o tome kakav je bio kada je bio beba i da mu kažete koliko ste bili uzbuđeni kada se rodio. Ovo će mu pomoći da shvati da je on nekada bio beba. Koja je dobila tu posebnu pažnju. Takođe će mu pomoći da nauči kako novorođenče izgleda. I kako bebe rastu.

Sada je od pomoći i poseta prijateljima ili rođacima sa bebama. U početku će možda imati jake reakcije. Sjajno je ako možete da provedete opušteno vreme sa drugim porodicama. Tako bi se naviknuo na ideju da njegovi roditelji mogu da drže druge bebe. Ali ga i dalje vole i da će se brinuti o njemu.

Kako mogu da uključim svoje dete u pripreme?

Ako je zainteresovano, pozovite dete da Vam pomogne u donošenju jednostavnih odluka. Da pomogne u izboru nameštaja ili potrepštine. „Gde da stavimo stolicu za ljuljanje?“ „Misliš li da bi trebalo da kupimo ovo ćebe sa zekom ili ono sa patkama?“

Neka vam pomogne da sortira, i odloži bebinu odeću. Pustite ga da se igra sa bebinim stvarima. Da odmota sve poklone koji stignu za bebu. To će mu pomoći da oseti da je deo odbora za doček. Ako treba da premestite dete iz krevetića ili u drugu sobu, uradite što je ranije moguće pre porođaja. Kako se porođaj približava, možda će mu pomoći da čuje vaše priče. O tome kako ste bili ponosni što je Vaš brat ili sestra spavao u Vašem krevetiću. Ili nosio Vašu odeću kada ste bili mali. Pitajte da li bi želeo da odabere nekoliko svojih starih igračaka da pokloni bebi.

Kako će se stvari promeniti kako se rađanje približava?

I predškolac može postati uznemiren mesec dana pre porođaja. Može postati zahtevniji, razviti nove strahove, pa čak i nazadovati. To je normalno. Ponašanje kao beba može biti njegov način da istraži kako se bebe ponašaju. I kakav je osećaj „biti tvoja beba“. Podrška sa ljubavlju pomažu deci da povrate svoje samopouzdanje i pripreme se da budu stariji brat ili sestra.

Pokušajte da izbegnete bilo kakve veće promene tokom ovog perioda. Kao što je preseljenje, nove školice, promena vrtića.  Držite se redovne rutine što je više moguće. Provedite što više vremena sa svojim detetom ovih poslednjih nedelja. Ovo može biti vreme da uživate u posebnom odnosu koji ste podelili pre nego što se stvari promene.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, trudnocaizdravlje.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar