Često gubite fokus i pažnja vam odluta? Pet vežbi za poboljšanje koncentracije

Jednostavni trikovi za bolji fokus

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

U ubrzanom ritmu moderne svakodnevice pred nama su visoki zahtevi i očekivanja dok smo istovremeno zatrpani gomilom informacija koje nam ne dozvoljavaju da se fokusiramo i usmerimo pažnju na zadatak pred nama.

Često smo u situaciji da ne možemo da ostvarimo obaveze na poslu u zadatim rokovima što nas dodatno uvodi u stresno stanje koje nam opet zauzvrat onemogućava jasan fokus. Na našu moć koncentracije i pažnje utiču mnogi faktori, od fizičkih do mentalnih. Neispavanost može biti otežavajuća okolnost kada pokušavamo da se koncentrišemo.

Negativne emocije uopšteno deluju na pogoršanje fokusa. Naime, kad ste pod pritiskom negativnih emocija, teško ćete zadržati fokus na bilo čemu osim na onome što vas ljuti ili čini tužnima, nervoznima i nesrećnima. Slično je i sa čežnjom. Kad ste usmereni na objekat sopstvene čežnje, nećete primećivati svet koji vas okružuje.

Predlažemo vam da probate nekoliko vežbi za jačanje fokusa i probajte da primetite da li postoje poboljšanja u nivou koncentracije i efikasnosti.

Proučavajte do detalja neki predmet

Uzmite u ruke običan komad drveta, trave, lista i stavite ga ispred sebe. Usmerite u potpunosti svu svoju pažnju na predmet posmatranja. Ostanite opušteni i smireni dok proučavate najsitnije detalje predmeta pred sobom. Posmatrajte boje, oblike i veličinu. Koji vam deo posebno privlači pažnju? Kako ga osećate u ruci? Ostanite fokusirani 5 minuta. Ako vam um odluta, ponovo usmerite pažnju. Kad uspete da budete fokusirani na predmet 5 minuta, pokušajte da produžite vreme fokusiranja.

Brojite unazad

Započnite da brojite unazad od 100 do 0. Primetićete koliko je lako kada započinjete i kako povremeno treba dobro da razmislite koji je broj koji sledi. Osvestite kako vaš mozak ulazi u prirodni ritam jednom kada shvatite proces. Kada ste savladali prvu vežbu, brojite unazad po tri broja. Primetićete kako to zahteva mnogo veći stepen fokusiranja od prve vežbe.

Koncentrisanje pomoću kruga

Nacrtajte krug na sredini belog papira. Stavite ga ispred sebe na sto. Sada se opustite, duboko udahnite i usmerite svu svoju pažnju samo na krug. Ostanite tako 5 minuta. Zatim zatvorite oči i očistite um. Zamislite krug na stranici i vizuelizujte ga kao punu tačku u vašoj omiljenoj boji. Ostanite fokusirani tako 5 minuta. Ako se uhvatite kako razmišljate o nečem drugom, vratite što pre pažnju na krug.

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ponavljajte jednu reč

Izaberite jednu reč koja predstavlja neko dobro stanje u kojem želite da budete. Npr. možete da izaberete reči uspeh, ljubav, radost, samopouzdanje, harmonija… Sedite uspravno i nekoliko puta sporo i duboko udahnite da biste očistili svoj um. Zatvorite oči i ponavljajte odabranu reč u sebi. Dok ponavljate reč, možete i da je zamislite u boji kao sliku. Držite se jedne reči punih 5 minuta, poput mantre. Kada vam to uspe, produžite vreme vežbanja na 10 minuta.

Aktivirajte svoju sposobnost imaginacije

U ovoj vežbi zamislite metu i kako je savršeno pogađate. Možete da zamislite da gađate rupu na golf terenu, bacate strelu u krug pikada, ubacujete košarkašku loptu u koš… Ono što vežbate je fokusiranje na perfektno izvođenje i rezultat. U svojim mislima zamislite kako pogađate metu baš svaki put. Zamišljajte ovu vežbu 5-15 minuta. Nakon toga počnite da radite ono što zaista treba i posmatrajte svoje izvođenje.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, sensa.mondo.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar