Pavel NOVI PREDSEDNIK Češke: Babiš priznao poraz i čestitao rivalu

Sa rezultatima sa skoro 97 odsto od 15.000 biračkih mesta , koje je prebrojao češki Zavod za statistiku, Pavel ima 57,8 odsto glasova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: AP Photo/Petr David Josek

Penzionisani NATO general Petr Pavel pobedio je danas bivšeg premijera i milijardera Andreja Babiša u drugom krugu glasanja za novog predsednika Češke, koji je priznao poraz i čestitao rivalu, prenosi AP.

– Moje predsedništvo će uspeti samo kada uspemo svi zajedno – rekao je budući predsednik Češke oduševljenim pristalicama.

Bivši premijer i njegov rival u drugom krugu izbora Andrej Babiš prihvatio je izborni poraz i čestitao Pavelu pobedu u govoru danas pred pristalicama, nakon što su prebrojani skoro svi glasovi na izborima.

Pavel će naslediti aktuelnog predsednika Miloša Zemana.

Sa rezultatima sa skoro 97 odsto od 15.000 biračkih mesta , koje je prebrojao češki Zavod za statistiku, Pavel ima 57,8 odsto glasova u poređenju sa 42,2 odsto podrške koju je dobio Babiš.

Pavel je bivši predsednik vojnog komiteta NATO-a, najvišeg vojnog tela alijanse, koji u potpunosti podržava vojnu i humanitarnu pomoć zemlje Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije i vidi budućnost Češke Republike u Evropskoj uniji i NATO-u, navodi AP.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Biračka mesta u drugom krugu izbora za predsednika Češke zatvorena su danas u 14 časova po lokalnom vremenu i u toku je prebrojavanje glasova, a izlaznost je premašila 60 odsto.

Prvi krug predsedničkih izbora u Češkoj održan je od 13. do 14. januara, izlaznost je bila 68,24 odsto.

Pavel je dobio 35,4 odsto i zauzeo prvo mesto, a sa njim je u drugi krug, u kome se glasalo juče i danas, prošao 68-godišnji Babiš ,sa 34,99 odsto osvojenih glasova.

Za pobedu na izborima dovoljno je da jedan od kandidata u drugom krugu dobije prostu većinu glasova.

Preliminarni rezultati glasanja biće objavljeni večeras, a sutra ujutro CIK će objaviti zvanične rezultate.

Inauguracija novog predsednika, naslednika aktuelnog šefa države Miloša Zemana koji je na toj funkciji proveo dva mandata, biće održana 8. marta.

Zeman je bio prvi predsednik Češke izabran neposrednim glasanjem.

Njegov drugi i po ustavu poslednji petogodišnji mandat ističe u martu.

Poslanici su birali prethodna dva predsednika, Vaclava Havela i Vaclava Klausa.

BONUS VIDEO



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar