Super voćka: Šljive čiste organizam, čuvaju vid i jačaju kosti

Šljive su pune vlakana, a kada se osuše, pomažu u ublažavanju problema sa zatvorom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: - / Digifoodstock / Profimedia

Šljive su zapravo iz iste porodice kao kajsije, breskve i nektarine, ali tu sličnosti prestaju. One nude mnogo više raznolikosti kada je reč o njihovom sastavu, nego bilo koje drugo koštuničavo voće.

Šljive mogu biti ljubičaste, žute, narandžaste i crvene, i mogu različite veličine, ali sve one su – zdrave. Pre više hiljada godina šljiva je prvi put uzgajana u Kini. Odatle je prenošena u Japan, SAD i određena područja Evrope. Danas postoji više od 2.000 sorti šljive uzgajanih širom sveta.

Vitamin C koji se nalazi u šljivama pomaže vašem telu da izgradi mišiće, formira krvne sudove, oporavi se, a takođe je koristan i za vaše oči. Prema studiji iz 2010. godine, učesnici koji su pili sok od suvih šljiva i jeli suve šljive imali su manji pritisak od kontrolne grupe koja šljive nije konzumirala.

Antocijanini-koji su zapravo crvenkasto-plavi pigment u šljivama-mogu pomoći u uklanjanju štetnih slobodnih radikala.

Odlične su za probavu

Sa oko 30 kalorija po prosečnom plodu, šljiva nije samo odličan zalogaj, već pomaže i da se zadovolji želja za slatkišima. Imajući ovo na umu, šljive mogu biti idealne za one koji su na dijeti ili žele da smanje unos kalorija.

Prema studiji koju su sproveli Oklahoma Stejt i Florida Stejt univerziteti, ispitanici koji su jeli suve šljive i uzimali suplemente vitamina D i kalcijuma imali su značajno poboljšanu gustinu kostiju u kičmi i podlakticama od grupe koja je konzumirala sušene jabuke i uzimala iste suplemente.

Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Šljive su pune vlakana, a kada se osuše, dobro je poznato da pomažu u ublažavanju problema sa zatvorom. Nedavno istraživanje pokazalo je da je grupa od 51 odrasle osobe, u kojoj su svi patili od zatvora, osetila olakšanje simptoma pošto su počeli da konzumiraju šljive.

Istraživanje Univerziteta Harvard pokazalo je da antioksidanti mogu usporiti razvoj Alchajmerove bolesti. Pune antioksidanata, šljive takođe sadrže antocijanin i kvercetin, i oba su korisna u održavanju zdravlja mozga.

Sa 113 miligrama kalijuma u prosečnoj svežoj šljivi, ovo voće je odlična užina koja može da utiče na smanjenje rizika od moždanog udara i smanjenje krvnog pritiska.

Prema stručnjacima iz oblasti nutricionizma, nizak glikemijski indeks šljiva može pomoći u kontroli šećera u krvi, što dovodi do manjeg rizika od dijabetesa tipa 2.

Zdrava mešavina vitamina i minerala

Šljive su niskokalorične, i najviše sadrže ugljene hidrate (9,6 grama u 100 grama), imaju samo 0,1 grama masti i 0,6 grama proteina na 100 grama voća.

Takođe poseduju zdravu mešavinu vitamina i minerala koji pomažu u sprečavanju zgrušavanja krvi, upravljanju stresom, smanjenju umora, stvaranju zdravih crvenih krvnih zrnaca i ukupnoj podršci imunološkom sistemu.

Šljive su prirodno bogate voćnim šećerima koje telo brzo prerađuje zbog dobijanja energije, ali taj proces se može usporiti ako se jede zajedno sa proteinima.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar