“Inspiracija mi samo SINE”: Mihajlo Vasiljević je mladi pisac i ima VAŽNU PORUKU za vršnjake (FOTO+VIDEO)

U intervjuu za Objektiv izneo je detalje iz svog života, a odgovorio je i na pitanje šta više voli da piše i čita - poeziju ili prozu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Marko Stošić, Objektiv, Ilustracija

Mihajlo Vasiljević iz Sombora je talentovan mladi pisac, koji ima 25 godina, završio je Ekonomski fakultet u Subotici, ali ga je život odveo na sasvim drugu stranu.

Ovaj mladić autor je čak pet knjiga: “U prolazu”,”Sečivo”, “Zb(i)rka”, “Dijagnoza” i zbirke “Ogoljen”.

Mihajlo je prošle godine učestvovao i na 65. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga i tom prilikom predstavio svoju zbirku “Ogoljen”, a više o tome je otkrio u intervjuu za Objektiv.

Foto: Marko Stošić, Objektiv

On je za naš portal izneo je detalje iz svog života, a odgovorio je i na pitanje šta više voli da piše i čita – poeziju ili prozu. Mihajlo je mlad momak, koga život nije mazio, ali se trudi da se pisanjem oslobodi tovara koji mu život nanosi na leđa.

Na pitanje da li je pisanje borba protiv tišine, on je potvrdno odgovorio i dodao da je to i lavovska borba sa samim sobom.

– Meni pisanje nekad pomogne da ja u suštini shvatim kako se osećam, kada imam neki problem ili neko emotivno stanje. Nakon napisanog dela ili romana tek tad shvatim šta osećam u sebi i onda mogu da nastavim dalje sa nekim svojim problemom ili životom. Tako da je to i borba sa samim sobom, ali i borba protiv tišine – kaže Mihajlo.

Foto: Marko Stošić, Objektiv

Ističe da je veoma rano krenuo da piše i da je sve počelo pisanjem, kako on kaže “sastavčića” na društvenim mrežama, a podstrek i vetar u leđa bili su mu pozitivni komentari njegovih najbližih.

– Mnogo pesama za zbirku “Ogoljen” sam napisao u prevozu, iskočim iz tuša da napišem pesmu, prosto inspiracija samo sine i to je nešto što baš volim kod poezije. Nema planiranja, samo trenutak, taj momenat  – ističe Mihajlo i dodaje da se nada da njegovo vreme neće proći, već da će biti konstantno:

– Ja se nadam da moje vreme tek dolazi jer ne planiram da prestanem da pišem. Planiram da radim na sebi, da dela budu ozbiljnija, kompletnija, da obradim neke teme za koje sam prethodno bio mlad da obradim, iako mislim da sam “Sečivom” uspeo da te neke tabu-teme pređem, kao što je samopovređivanje, alkoholizam. Voleo bih da nadmašim sebe sa svakim novim delom i da moje vreme ne prođe, nego da traje konstantno.

Kako Vasiljević ističe za Objektiv, ima dosta biografskih momenata u njegovim delima.

– Na primer, u zbirci “Ogoljen” ima dosta autobiografskih pesama, ali u romanu “Sečivo” sam uzeo neke moje životne situacije. Moj otac je imao problema sa alkoholom, ja sam uzeo samo taj jedan motiv, ali te scene se nikad nisu dogodile u stvarnosti. Ja sam uzeo tu jednu situaciju, “napumpao” da bi bilo zanimljivije za čitanje i da bi bila kompletnija i zanimljivija jedna priča. Ja crpim iz svog života, ali nije to baš tako kao što je napisano – ističe Mihajlo.

Foto: Marko Stošić, Objektiv

Mihajlo je podelio sa nama i citat iz svojih knjiga koji najviše voli da ponavlja i citira.

– Neke ljubavi ti se dese da naučiš šta ljubav nije. Mislim da je to dosta tačno, jer nekad uđemo u odnose i kad izađemo, shvatimo koliko to nema veze sa ljubavlju i da je to samo bio jedan toksičan i loš odnos.

Ima važnu poruku za sve, a posebno za mlade ljude, čijoj generaciji i sam pripada.

– Neka se posvete bilo čemu, knjiga, film, serija… iako to vrlo često bude na telefonu, uz filmove i serije se nešto novo i nauči. Pogledamo neku priču, bolje i to nego da beskrajno skrolujemo sadržaj koji nas u suštini i ne zanima, jer vrlo često mi pogledamo dve sekunde jednog snimka i idemo dalje jer nas ne interesuje. Mi samo trošimo to vreme – zaključio je Vasiljević.

U svojim delima ovaj dvadesetpetogodišnjak govori o važnim društvenim pitanjima, nepravdama i životu, a sve to obojeno je maštom, snovima, ljubavlju, u nekom srećnijem svetu i vremenu. Zato njegove knjige nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Foto: Marko Stošić, Objektiv

O čemu smo još govorili sa Mihajlom, koliko vremena mu treba za pisanje jednog dela, ko su mu uzori u pisanju i kome je on posvetio pesmu “Krug”, koju je pročitao pred našim kamerama, pogledajte u video-prilogu koji se nalazi na početku teksta.

Ovaj mladić bi mogao biti pravi uzor budućim naraštajima, jer ne nudi ništa drugo, do onoga što je njima potrebno: produhovljenost, kulturu i svojevrsnu prenosivu magiju, koja je samo postojana u knjigama.

Naša poruka za sve vas je: Čitajte Mihajlove knjige, čitajte sve knjige ovog sveta. Ulaz je za sve slobodan.

Piše: Marija Stanković 

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar