Kako da SMRŠATE posle 50. godine? Uz tri ključna pravila uvek ćete biti VITKI

Neke namirnice je potrebno da izbacite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

S godinama, naše telo se menja i prolazi kroz razne faze. Takođe je poznato se i metabolizam usporava, a samim tim i proces mršavljenja je dugotrajniji i teži. Nakon pedesete godine, mišićna masa znatno opada, dok na to utiču razni faktori koje godine sa sobom nose.

Kada uđemo u 6. deceniju, menjaju se i horomni, a ovaj osećaj žene posebno znaju budući da tada dolazi i menopauza koja sa sobom nosi razne procese.

Nutricionistkinja Blanka Karasija dala je neke savete koji mogu pomoći pri rešavanju viška kilograma nakon pedesete godin. Nutricionistkinja savetuje da se potpuno odreknete slatkiša i jedete više povrća.

Pre svega, ona je predložila da pijete više vode, jer na taj način ne samo da mršavite, nego i smanjujete faktore rizika za dijabetes tipa 2. Takođe, nutricionistkinja savetuju da se smanji, ili potpuno izbaci prerađena hrana, a posebno čips, peciva i sladoled,”Većini ovih proizvoda nedostaju kvalitetni sastojci i hranljivi sastojci.

Ove namirnice su bogate rafinisanim ugljenim hidratima, bojama i šećerom i dovode do povećanja telesne težine i neravnoteže hranljivih materija u telu”, objasnila je nutricionistkinja i podsetila na važnost proteina i činjenicu da oni nisu samo životinjskog porekla. Blanka savetuje da je jede sočivo, pasulj, pečurke i hleb od celog zrna.

– Uključivanje proizvoda od celog zrna pšenice u svoju ishranu obezbediće vam složene ugljene hidrate i vlakna koja će vam pomoći da produžite osećaj sitosti –  zaključila je ona.

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

– Biljni izvori proteina su mahunarke, kao što s pasulj, grašak, sočivo i soja, ali i semenke i jezgrasto voće. Ipak važno je imati na umu da ove namirnice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline pa je potrebno kombinovati više namirnica –  rekla je nutricionistkinja-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga za portal Lepa i srećna i otkrila koje kombinacije su dobrodošle u ishrani:

Žitarice i mahunarke

Crni pasulj i pirinač

Orasi i grašak

Sočivo i badem

Hleb od speltinog brašna i puter od kikirikija

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar