Plan je bio da “vojno krilo” preuzme vlast: Evo ko su “građani Rajha” koji su planirali PUČ u Nemačkoj

Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da ta organizacija broji oko 21.000 pripadnika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug-AP/Boris Roessler

Dvadeset pet osumnjičenih članova i pristalica ekstremno desničarske organizacije “građani Rajha” privedeno je rano jutros tokom racija širom Nemačke, saopštilo je savezno tužilaštvo Nemačke, dodajući da su racije sprovedene u 11 nemačkih pokrajina

Uhapšeni su osumnjičeni da su deo terorističke grupe čiji je cilj bilo rušenje postojećeg državnog poretka u Nemačkoj, koje nije isključivalo nasilje kao sredstvo za postizanje cilja, navedeno je u saopštenju.

Osumnjičeni su uhapšeni u nemačkim pokrajinama Baden-Virtemberg, Bavarska, Berlin, Hesen, Donja Saksonija, Saksonija, Tiringija, kao i u Austriji i Italiji, saopštilo je Tužilaštvo. Osumnjičeni se terete da su se, do kraja novembra 2021. godine, pripremali da izvedu akcije zasnovane na njihovoj ideologiji, navedeno je u saopštenju. U policijskoj akciji “Senka” oko 3.000 pripadnika policije pretreslo je 137 objekata 52 osumnjičenih.

Ko su uhapšeni

U šest sati ujutro specijalna jedinica policije upala je u kuću bivše poslanice stranke desnice “Alternative za Nemačku” (AfD) i aktuelne sudije Birgit M.-V. u Berlinu. Samo tri minuta kasnije policija je izvršila akciju u jednom dvorcu u Bad Lobenštajnu.

Foto: Tanjug-AP/Boris Roessler

Istovremeno je policija upala u oko 30 objekata, među kojima su automehaničarska radnja, radnja za stolariju… Dnevnik “Bild” piše da su princ Hajnrih XIII Rojs i sudija Birgit M.-V. osumnjičeni da su formirali terorističku mrežu. Među osumnjičenima su i neki bivši odbornici AfD.

Udruživanje opasno po Ustav Nemačke

Savezna kriminalistička služba (LKA) dobila je informacije o formiranju terorističke mreže, te je krajem avgusta izrazila sumnju da je u pitanju “udruživanje opasno po Ustav”. Centralno telo terorističke mreže, koja je planirana državni udar, bio je „Savet”. On je bio neka vrsta kabineta vlade u senci sa resorima od pravosuđa, spoljnih poslova do zdravstva.

– Članovi “Saveta” su se od novembra prošle godine redovno tajno sastajali, kako bi planirali preuzimanje vlasti i uspostavljanje sopstvenih državnih struktura – navodi tužilaštvo.

Plan je bio da “vojno krilo“ na nivou opština, krugova preuzme vlast. Među osumnjičenima je i aktivni pripadnik specijalne vojne jedinice KSK, čiji su stan i kancelarija u kasarni u Kalvu pretreseni.

Foto: Tanjug-AP/Boris Roessler

Vojnik je bio član štaba elitne jedinice, navodi nemačka Vojna obaveštajna služba (MAD).

Kako je navedeno, posle puča grupa je nameravala da formira vladu, a novi vladin aparat trebalo je da radi po monarhističkim pravilima, podeljen na razna ministarstva kao „kneževine“.

Ko su “građani Rajha”

Inače, za svaki resor već su bili određeni ljudi, a, kako prenose mediji, radi se o osobama na uticajnim položajima iz društvenih i finansijskih oblasti javnog života. Ministar pravosuđa Nemačke Marko Bušman ocenio je da je današnja akcija policije „antiteroristička“.

– Od jutros su u toku akcije protiv terorističke mreže iz scene „Građana Rajha“. Postoji sumnja da je bio planiran oružani napad na ustavne organe – napisao je na Tviteru.

„Građani Rajha“ su grupacija koja ne priznaje Saveznu državu Nemačku i njene demokratske strukture. Njeni članovi odbijaju da plaćaju porez, i u konfliktu su sa vlastima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da ta organizacija broji oko 21.000 pripadnika.

BONUS VIDEO:Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar