Kineski lovac 6. generacije: Projekat otkriven u Džuhaju, pogledajte neobični dizajn (FOTO)

Letelica sličnog izgleda primećena je ranije na aerodromu kompanije CAC

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Hannu Mononen / Alamy / Profimedia

Aeromiting u gradu Džuhaj tradicionalno prikazuje najnovija dostignuća kineske tehnologije, poput borbenih dronova MD-22 i FH-97A, o kojima više možete OVDE pročitati.

Jedan od najinteresantnijih projekata, jeste borbeni lovac 6. generacije, čije su nacrte mogli da vide posetioci ovogodišnje izložbe.

“Tehnološka trka”

Nije tajna da Kina razvija naprednu letelicu, o čemu je u septembru govorio i prvi čovek vazdušno-borbene komande SAD, general Mark Keli.

Amerika uveliko radi na programu NGAD – Next-Generation Air Dominance (više OVDE pročitajte), a Keli je istakao važnost ove “tehnološke trke”.

Tamošnji zvaničnici brinu da je Kina ispred SAD po pitanju razvoja projekta, mada postoji vrlo malo podataka, prenosi EurAsian Times.

Procurele fotografije

Posetioci u Džuhaju videli su borbeni avion neobičnog dizajna, poput “krila” (bez uobičajenog repnog dela).

Letelica sličnog izgleda primećena je prošlog oktobra na aerodromu kompanije CAC (Chengdu Aerospace Corporation), koja proizvodi vojnu tehnologiju.

Fotografije su osvanule na društvenim mrežama, a veruje se da je reč o demonstratoru ili maketi aviona 6. generacije.

Kada ulazi u službu?

Zapadni stručnjaci ističu glasine da kineski lovac 6. generacije ulazi u službu do 2035, dok bi prvi (probni) let mogao da se organizuje između 2026. i 2028.

Prikazani nacrti otkrivaju spušteni trup, a deluje da je raspon krila približan nevidljivom mlaznjaku J-20 (Moćni zmaj).

Ovakav dizajn obezbeđuje minimalnu radarsku vidljivost, prostor za veću količinu goriva i unutrašnje spremnike za naoružanje.

 

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar