Najpametniji ljubimac na svetu: Upoznajte Stiva, mačka koji PRIČA sa vlasnicom (VIDEO)

Iako ima 12 godina, naučio je da iskaže svoje potrebe pritiskom na taster

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/ Instagram

Od Garfilda do Mačka u čizmama, godinama se mnogo pričalo o mačkama koje mogu da pričaju, međutim, sada postoji jedna i u stvarnom životu – upoznajte Stivena, najpoznatijeg mačka TikToka.

Iako 12-godišnja zvezda TikToka baš i ne ume da izmišlja šale poput Salema, mačka veštice Sabrine, Stiven je savladao umetnost komunikacije pomoću tastera.

Ukratko, crno-beli mačak ume da koristi raznobojnu zvučnu ploču kako bi svojoj vlasnici dao do znanja da želi da izađe, jede ili se pomazi. Tabla sadrži tastere sa snimljenim glasovnim sekvencama, koja kada se pritisnu omogućavaju Stivu da jasno saopšti svoje želje i potrebe.

– Stiv je oduvek bio veoma komunikativan i inteligentan, pa sam smatrala da je obuka AAC (augmentativna i alternativna komunikacija) tasterima za govor pogodan projekat – objašnjava njegova vlasnica Kristina Vilson.

Vilsonova, stručnjak za ponašanje životinja, dobila je ideju za ovakvu vrstu obuke nakon što je videla poznatog Insta psa – Stelu, koja je uspela da prikupi više od pola miliona pratilaca na Instagramu.

U trenutku kada je magistarski program vlasnice Vilson pauziran zbog pandemije koronavirusa, ona nalazi višak vremena i okreće se ka svojoj novoj opsesiji – učenju Stiva da sam iskaže svoje potrebe.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Daily Steve B (@thedailysteveb)

– Rad na diplomskom radu bio je prekinut tokom kovida jer je obuhvatao i rad sa Centrom za brigu o životinjama Njujorka, koji je prvih meseci karantina bio zatvoren za sve osim za osnovno osoblje – rekla je Vilsonova, koja je pre 15 godina bila modni fotograf, nakon čega se fokusirala na životinje.

– Videla sam neverovatan rad Kristine sa Stelom. Želela sam i ja da uradim nešto stručno i zabavno kako bih premostila jaz dok sam čekala da prikupljanje podataka za moj rad ponovo počne.

Iznenađujuće ili ne, Stiv je bio prirodni talenat u osvajanju ove nove veštine.

– Naučio je sve super brzo. Stiv je prihvatio prvo dugme – NAPOLJE za četiri dana, a druga dva tastera usledila su odmah potom, jedan za drugim – potvrđuje ona, razlažući kako ceo proces funkcioniše.

– Važno je naglasiti da ovo nije proces usvajanja jezika ili govora – ovo je asocijativni koncept obuke – kaže Vilsonova. Na isti način na koji pas može biti obučen da zazvoni kako bi saopštio da želi da izađe napolje svaki taster je povezan sa jednostavnim konceptima koji predstavljaju nešto što bi životinjama moglo biti potrebno. Obuka zahteva redovnost, kao i posvećenost vlasnika. Ostale aktivnosti uključuju jednostavno ponavljanje pritiskanja tastera, pri čemu se demonstrira radnja koja je prikazana.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, petsvetmagazin.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar