Završena sednica Narodne skupštine: Rasprava o ministarstvima nastavlja se sutra

Sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
foto Vladimir Milovanovic

Prvi dan zasedanja Skupštine Srbije na kojem poslanici raspravljaju o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima završen je, a sednica će biti nastavljena sutra u 10.00 časova.

Raspravu prvog dana obeležile su kritike poslanika opozicije koje se prvenstveno odnose na povećan broj predloženih ministarstava, kao i spajanje resora, dok je šef poslaničke grupe SNS-a Milenko Jovanov objasnio da će buduća vlada raditi u vanrednim okolnostima i da su u skladu sa tim formirana ministarstva koja će na najbolji mogući način odgovoriti na izazove koji su pred nama.

Šef poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok Boško Obradović smatra da je nepotrebno 25 ministarstava i kaže da mu iz obrazloženja deluje kao da je nova vlada pravljena kako bi se zbrinuli, kako kaže, „večiti Krkobabići“, Goran Vesić ili Zorana Mihajlović i koalicioni partneri SNS-a.

Postavio je pitanje da li će vlada raditi u interesu američkog ambasadora Kristofera Hila, Soroša, stranih kompanija, stranih banaka ili će Srbija dobiti vladu koja će služiti domaćem čoveku.

– Da li će Srbija konačno dobiti vladu koja će služiti domaćem čoveku, domaćem poljoprivredniku, domaćem privredniku, siromašnima, osobama sa hendikepom, porodicama, svima onima kojima zaista i treba da pomogne, upitao je Obradović.

Šef poslaničke grupe Moramo – Zajedno, Nebojša Zelenović, ocenio je da je apsurdno govoriti o Zakonu o ministarstvima kada ni oni koje imamo, kako tvrdi, ne rade svoj posao, a oni koji rade, kako dodaje, rade ga nakaradno.

Govoreći to, Zelenović je još jednom ukazao na protest u Novom Sadu na kojem su hapšeni aktivisti koji su izašli na Šodroš kako bi ukazali na, kako smatraju, štetnost gradnje mosta na tom mestu.

Zelenović navodi i da njihov predlog sadrži i to da se prepolovi broj ministarstava u odnosu na predložene i najavio da će o tome više govoriti u raspravi o pojedinostima.

Predsednik poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da “Srbija ima više ministarstava nego Švajcarska i Nemačka zajedno”.

Šef poslaničke grupe Nada Miloš Jovanović kazao je da ta poslanička grupa neće glasati za Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvu jer je, kako kaže, mnogo toga prilično „naopako urađeno“.

– Prvo je naopak način, nije bilo potrebe da se radi po hitnom postupku. Naopaka je i namera, odnosno nije se pošlo za jačanjem javne administracije već od političkih kalkulacija da se obezbedi ministarsko mesto svakom ko misli da treba da bude ministar. Velika je koalicija i svima nam je jasno to, kazao je Jovanović navodeći da vlada koju čini 25 ministarstava jeste golema.

Šef poslaničke grupe Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski izjavila je danas da povećanje broja ministarstava pokazuje da se vladajuća većina ne drži ni svoje politike jer su ranije kazali da će taj broj biti smanjen dodajući da, kako kaže, „haotična fuzija“ resora govori da su sva ministarstva u svrhu partijskog podmirivanja.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da će ta poslanička grupa tražiti od predlagača da povuče Predlog zakona o ministarstvima jer, kako je rekao, ima dosta nelogičnosti i veliki broj ministarstava.

– Traziću od predlagača da povuče predlog zakona. Imate gomilu novih ministarstva, nelogičnosti. Vlast još jednom da razmisli da li zaista želi vladu u kojoj ima 25 resora u vremenima krize, kazao je Aleksić.

Poslanici opozicije kritikovali su i to što je sednica zakazana po hitnom postupku i to manje od 24 časa od održavanja.

Poslanik SPS Ðorđe Milićević rekao je da je neupitna podrška socijalista predlogu zakona.

– Mislim da neću nista reći epohalno ako kažem da je ovo jedan od zakonskih predloga u istoriji zakonodavstva koji je najviše puta menjan jer ne postoji, ne samo u Srbiji nego i u čitavom svetu univerzalni model već svaka država formira unutar vlade onoliko ministarstava koliko je potrebno, rekao je Milićević.

On je dodao da je u Norveškoj nekada postojalo Ministarstvo za naftu ili ribolov, a u Nemačkoj Ministarstvo za hranu.

Milićević je istakao da svaka poslanička grupa ima svoj stav, te da predlog zakona nije rezultat koalicionih sporazuma i matematike već predstavlja realne potrebe kako bi vlada nastavila efikasnije da radi.

Predlog zakona o ministarstvima, rekao je Milićević, predstavlja prvi korak i sistem koji će omogućiti vladi da funkcioniše i daje rezultate.

– Ponosni smo na rezultate vlade, oni trasiraju budući put nove vlade Srbije i olakšavaju rad, ali svakako lestvicu treba podizati, rekao je Milićević.

Zamenica poslaničke grupe SNS Marina Raguš osvrnula se na to što su pojedini poslanici dela opozicije često spominjali predsednika Aleksandra Vucicća i kako on o svemu odlučuje.

– Da se nije spustio cenzus na tri odsto, mnogi od vas danas ne bi sedeli tu. Ako Vučić o svemu odlučuje onda je on primer za demokratiju jer vas je onda on doveo ovde, rekla je Raguš.

Podsetimo, intoniranjem himne “Bože pravde”, u Skupštini Srbije počela je prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o ministarstvima.

Sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja, što je, po Poslovniku, omogućeno poslanicima svakog utorka i četvrtka, a nakon toga se očekuje utvrđivanje dnevnog reda.

BONUS VIDEOIzvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar