Nemačka odobrila testiranje vakcine na LJUDIMA: Sprovodiće se na grupi dobrovoljaca!

Cilj je da se stvori imunitet kod vakcinisanih osoba, a uz to mora biti analizirano i kolika doza vakcine je potrebna da bi delovala

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Youtube/Printscreen/tagesschau

Nemački Paul Erlih institut (PEI) danas je saopštio da je odobreno prvo testiranje vakcine protiv koronavirusa na ljudima.

PEI sa sedištem u Langenu je u Nemačkoj vodeća institucija u potrazi za vakcinama i nadležna za izdavanje odobrenja.

Prvi čovek PEI Paul Cihutek na konferenciji za štampu rekao je da je institut u borbi protiv koronavirusa odobrio prvu fazu testiranja, te da očekuje da će vakcina biti spremna na proleće iduće godine.

Prva faza testiranja na ljudima se sprovodi na grupi dobrovoljaca i u toj fazi se istražuje da li je vakcina uopšte bezbedna, da li nanosi štetu, pošto je do sada u predkliničkim analizama vakcina testirana samo na životinjama.

U drugoj fazi se nova vakcina zatim testira na više hiljada ljudi sa ciljem da se ustanovi da li ima odgovarajuće delovanje protiv korone i da li štiti ljude od zaraze.

NAJTEŽE STANJE U SAD! Svet broji više od dva i po miliona zaraženih

Cilj je da se stvori imunitet kod vakcinisanih osoba, a uz to mora biti analizirano i kolika doza vakcine je potrebna da bi delovala.

U trećoj fazi vakcina se testira na uzorku do 20.000 ljudi, sa ciljem utvđivanja delovanja vakcine na tako velikom broju i kako bi se ustanovilo ima li propratne pojave, jer je uslov za odobrenje vakcine da je maksimalno bezbedna.

Nakon tri kliničke studije na ljudima Institu će u hitnom postupku proveravati da li su testovi sprovedeni ispravno i nakon toga daje se odobrenje za proizvodnju vakcine.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rsIzvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar