Šutanovac: Zašto ne bismo tretirali Rusiju onako kako je ona nas? (VIDEO)

On je rekao da Srbija Rusiji danas trećinu gasa plaća skuplje od Turske koja isporučuje Ukrajini oružje od kog stradaju ruski vojnici

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Nekadašnji ministar odbrane Republike Srbije, Dragan Šutanovac gostovao je emisiji “Jutro” na TV Prva, gde je izneo lični stav po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

Tom prilikom, on je naveo da je Rusija Srbiji 1992. godine uvela najoštrije sankcije, da su prodavali oružje Hrvatima, kao i da su se 2003. godine povukli sa KiM, te da zbog toga treba da im uvedemo sankcije.

Šutanovac je time objasnio svoj stav da trebalo da tretiramo “onako kako je ona nas”.

– Treba pre svega da sagledamo kroz oko Moskve da vidimo kakvi su njihovi interesi bili 1992. godine kada su oni nama uvodili sankcije. Nismo imali nikakav problem, mi smo im to oprostili. Prodavali su oružje Hrvatima opet zbog svog interesa, mi smo im i to oprostili. 2003. godine su se povukli s KiM, mi smo im i to oprostili. Zbog čega mi sada treba da tretiramo Moskvu na drugačiji način, u odnosu na ono kako su oni nas tretirali? Ruska federacija je 1992. godine digla ruku u UN, znači nisu čak bili uzdržani kao Kinezi, nego su digli ruku da se uvedu najoštrije sankcije, kakve nisu uvedene Rusiji. Znači, Rusija nema sankcije UN, ona ima sankcije Amerike i Evrope, to je nešto sasvim drugo – rekao je Šutanovac.

On je rekao da Srbija danas trećinu gasa plaća skuplje od Turske koja isporučuje Ukrajini oružje od kog stradaju ruski vojnici.

– Naš interes od 2000. godine sve Vlade koje su vladale i koje vladaju su definisale u strateškim dokumenttima definisale puteve Evropske integracije. To je nešto što je strategija Srbije, Evropske integracije teško da će moći bez usklađivanja bezbednosne i spoljne politike. Postoji momenat kada će na Zapadu pitati “pa dobro, da li vi iskreno želite u Evropu ili ne?”. Srbiji je značajan gas koji dobijamo tj. plaćamo, ali trećinu gasa koji kupujemo od Rusije plaćamo skuplje nego Turska, koja isporučuje borbena sredstva Ukrajini, a za njih imaju razumevanja. Pre svega treba da gledamo naš interes, te da nađemo način da objasnimo Moskvi da mi nismo neprijatelji ako uvodimo sankcije – rekao je Šutanovac.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Kad to kaže čovek koji je za svog vakta urnisao srpsku vojsku po instrukcijama Zapada, ne treba biti Ajnštajn pa shvatiti ko mu šapuće to što priča.

    Odgovori

Ostavite komentar