Izložba NAJPOZNATIJEG srpskog pronalazača: Muzej Nikole Tesle na konferenciji za atomsku energiju u Beču

Zvanicama su se obratili: Rafael Grosi i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: MINISTARSTVO KULTURE RS

U okviru 66. generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju koja će se održati u Beču, u Bečkom internacionalnom centru, od 26. do 30. septembra 2022. godine, Muzej Nikole Tesle će učestvovati sa postavkom izložbe „Nikola Tesla – Кljučni doprinos energetici“.

Na izložbi će biti prikazana dva modela najpoznatijih Teslinih indukcionih motora, kao i maketa Adamsove hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, dok priča na izložbenim panelima, hronološki i prostorno, prati put Tesline velike ideje obrtnog magnetnog polja i pronalaska indukcionog motora, ključne karike koja je iznedrila čitav sistem proizvodnje i upotrebe naizmenične struje, a koji se i danas koristi.

FOTO: MINISTARSTVO KULTURE RS

Lajtmotiv ovogodišnje konferencije je zelena energija, ekološka svest i održivost, a upravo je Nikola Tesla bio jedan od pionira ekološkog razmišljanja ukazujući na potrebu za štednjom energije i očuvanjem prirode još pre više od jednog veka.

Otvaranju prisustvuju ambasador Republike Srbije u Republici Austriji – Nebojša Rodić, potom šef protokola Međunarodne agencije za atomsku energiju i ambasador Žarko Obradović – Stalna misija Republike Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama, zatim Rafael Grosi – generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju i direktorka Muzeja Nikole Tesle – Ivona Jevtić.

FOTO: MINISTARSTVO KULTURE RS

Zvanicama su se obratili: Rafael Grosi i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Pink

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar