Ukusan začin, ali i moćan narodni LEK: ORIGANO može da ublaži tegobe brojnih bolesti

Čaj od origana je veoma lekovit

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
ulje divljeg origana nuspojave
Foto: Olga Ionina/Alamy/Alamy/Profimedia

Zbog svog intenzivnog mirisa i arome koja neverovatno obogaćuje ukus svakog jela, origano spada među omiljene i naširoko korišćene začine, a neizostavan je i kao sastojak brojnih pasta i pice.

Verovatno niste znali, ali origano predstavlja i narodni lek u meditranskim krajevima, u kojima se ova biljka koristi više nego kod nas.

Istraživanja su pokazala da ima veoma jako antioksidativno dejstvo, daleko jače nego neke namirnice koje su svakako zdrave, poput jabuke ili borovnica.

Čaj od origana, efikasan je u borbi protiv bronhitisa, prehlade, upale grla i drugih problema izazvanih padom imuniteta ili poremećajem crevne flore. Istina je da divlji origano ima veća i jača lekovita svojstva od domaćeg.

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ukoliko želite sami da ga napravite, u džezvu ili lonče provrele vode stavite kašičicu do dve izmrvljenog lišća origana. Ostavite da stoji poklopljeno najmanje pet minuta, pa ga procedite i pijte. Istina je, međutim, da ovaj čaj može da ima poprilično neobičan, možda čak i neprijatan ukus, ako koristite domaći origano, zbog čega je bolje da ga nabavite u zdravoj hrani.

Ne dozvolite da se potpuno ohladi, jer mu ukus tada uopšte nije prijatan.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Novosti Magazin

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar