KUVANI KUKURUZ je veoma zdrav: Obiluje hranjivim materijama, a jednoj grupi ljudi se posebno preporučuje

Neophodno je da u procesu kuvanja sačuvate sve hranjive materije u njemu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Na plaži, ili kod kuće, nema bolje užine preko leta od kuvanog kukuruza. Dok ga jedete, vi potpuno nesvesno u svoje telo unosite gomilu hranjivih materija i čuvate svoj organizam.

Kada razmišljate o namirnicama koje su bogate antioksidansima koji čuvaju organizam od bolesti, verovatno prvo pomislite na egzotično voće, ali istina je da vaša omiljena letnja užina zapravo predstavlja odličan izvor ovih korisnih materija.

Ova žitarica je bogata vlaknima, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 koji je veoma koristan za dobar rad mozga. Zbog visokog sadržaja vlakana, kukuruz se preporučuje osobama koje imaju problema sa digestivnim traktom ili hemoroidima.

Uz to, u toku termičke obrade kukuruza, odnosno u toku pečenja ili kuvanja, oslobađaju se molekuli koji štite telo od štetnog uticaja slobodnih radikala koji različitim putevima dospevaju u naše telo.

Foto: Shutterstock

To dodatno povećava antioksidativnu moć kukuruza, tako da on predstavlja izuzetak od onog pravila da su sirovi plodovi uvek zdraviji od onih koji su termički obrađeni.

Antioksidansi su molekuli koji pomažu organizmu u odbrani od štetnih slobodnih radikala i tako štite od niza degenerativnih bolesti, poput katarakte, bolesti srca, Alchajmerove bolesti. Dakle, nema sumnej da bi u toku leta i rane jeseni trebalo što češće da jedete kukuruz.

On je i odlična dijetalna namirnica, efikasna u apsorpciji holesterola u krvi i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Reguliše i hipertenziju, a ima i pozitivan uticaj na dijabetes. Takođe, reguliše i proces varenja, a ima pozitivna dejstva i na kožu i vid.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, Blicžena

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar