DA LI STE SPREMNI? Dolazi vreme trka letećih automobila (VIDEO)

Prvi test letovi sa posadom bili su planirani za 2020, ali je program odložen zbog koronavirusa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Youtube printscreen

Trke električnih automobila, pod nazivom Formula E, postoje od 2011. godine, a skoro deceniju kasnije električna vozila su na putu masovne komercijalizacije.

Tako je došlo vreme za nove projekte, pa je Airspeeder – prvi sportski program za leteće automobile – najavio da je sakupio dovoljno novca za pokretanje trka električnih, ali ovoga puta letećih vozila!

Prva finansijska sredstva došla su od dve velike tehnološke kompanije iz Australije – Saltwater Capital i Jelix Ventures, a među investitorima se našla i nemačka kompanija DHL.

Prvi test letovi sa posadom bili su planirani za 2020, i trebalo je da se održe u Mohave pustinji u Kaliforniji, ali je program odložen zbog pandemije koronavirusa. Zbog toga se lokacija seli u južnu Australiju, gde je i sedište kompanije Alauda koja i stoji iza programa.

Baterija traje 15 minuta

Prikazano vozilo teško je oko 500 kilograma, i koristi bateriju koja može da se zameni tokom trke, što je korisno budući da jedno pakovanje traje tek 15 minuta.

Motor od 32 konjske snage uz pomoć baterije postiže brzinu koja može da ide do oko 200 kilometara na sat, a na visini od 4,5 do skoro 40 metara.

Da bi leteća vozila ušla i u našu svakodnevicu neophodno je da se donesu uredbe za regulisanje vazdušnog prostora, ali i da se odgovori na brojna bezbednosna pitanja, i da se, na kraju, reši problem zvučnog zagađenja.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rsIzvor: Srbijadanas.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar